Ο Zελένσκι θα επισκεφθεί τελικά και το Βερολίνο μετά τη Ρώμη – Θα πάρει και βραβείο…

Είχε προηγηθεί σενάριο ότι τελικά θα ακυρωνόταν η επίσκεψη Ζελένσκι στη Γερμανία, γιατί ενώ ήταν απόρρητη πληροφορία για λόγους ασφαλείας, με κάποιον τρόπο διέρρευσε στα ΜΜΕ και έτσι τέθηκε θέμα ακύρωσης. Κυκλοφορεί το σενάριο ότι υπάρχει πιθανότητα η πληροφορία αυτή να διαδόθηκε σκόπιμα για να ακυρωθεί έτσι με έμμεσο τρόπο η επίσκεψη Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί τελικά το Βερολίνο την Κυριακή. Αυτό επιβεβαίωσαν κυβερνητικοί κύκλοι στο πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί τη Γερμανία την Κυριακή. Κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων dpa το Σάββατο ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Ο Ζελένσκι πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη στην Ιταλία. Προηγουμένως είχε παραμείνει ασαφές εάν ο Ουκρανός πρόεδρος θα συνέχιζε στη Γερμανία μετά το ραντεβού του στη Ρώμη, καθώς οι λεπτομέρειες του ταξιδιού είχαν κρατηθεί μυστικές.

Η αστυνομία του Βερολίνου προετοιμαζόταν για την άφιξη του καλεσμένου από το Κίεβο εδώ και αρκετές ημέρες. Δεδομένου ότι τα σχέδια δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η επίσκεψη ήταν πλέον στο χείλος του γκρεμού, η αστυνομία ερευνά λόγω «προδοσίας». Τώρα ο Σελένσκι θα γίνει δεκτός από τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD) και τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ (SPD). 

Το βράδυ της Κυριακής θα του απονεμηθεί επίσης το Βραβείο Καρλομάγνου στο Άαχεν για λογαριασμό του ουκρανικού λαού.

Στη Ρώμη, ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Η Μελόνι θεωρείται υποστηρικτής των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία. Τέλος συναντήθηκε και με τον Πάπα

Το πρωί, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία περαιτέρω παραδόσεις όπλων αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων, πρόκειται να παρασχεθούν ακόμη 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder, 30 άρματα μάχης Leopard 1 και 4 συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLM, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας το Σάββατο στο Βερολίνο. Ο όγκος των γερμανικών παραδόσεων όπλων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τον Φεβρουάριο του 2022. Από την αρχή του πολέμου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει παραδόσεις όπλων αξίας 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι Ουκρανοί ζητάνε διαρκώς περισσότερα όπλα και υποβρύχια από τους Γερμανούς

Ωστόσο, ο πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντρέι Μέλνικ, ο οποίος υποβιβάστηκε σε πρεσβευτή στη Βραζιλία μετά από σύντομο διάλειμμα ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, παραπονέθηκε ότι οι παραδόσεις όπλων δεν ήταν επαρκείς. 

Σε συνέντευξή του στο συντακτικό δίκτυο Γερμανία , ο Μέλνικ υποστήριξε επίσης ότι τα αιτήματα στην Ουκρανία σκοπίμως σιωπούν και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφεύγει τη συζήτηση. Σε αυτό το πλαίσιο, επέκρινε επίσης το γεγονός ότι η πολιτικός του FDP και λομπίστας όπλων Marie-Agnes Strack-Zimmermann είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να πάρει γερμανικά Eurofighters ή Tornado.

Ειδικά για την επίθεση που σχεδιάζεται τώρα, θα χρειαζόμασταν διπλάσια ή καλύτερα πενταπλάσια άρματα μάχης Leopard 2 χθες αντί για μόλις 18 που παραδόθηκαν. Χρειαζόμαστε επίσης τα πιο σύγχρονα γερμανικά όπλα, πολεμικά πλοία και υποβρύχια για τη μεταπολεμική περίοδο”, απαίτησε Melnyk.

Αναφερόμενος στη διαρροή πληροφοριών που οδήγησε στο να γίνει γνωστή η επίσκεψη Ζελένσκι, ο Μέλνικ τόνισε ότι ήλπιζε ότι ήταν απλώς ένα διοικητικό λάθος. Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήθελε να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψη. Ένα σενάριο στο οποίο οι πληροφορίες διαδόθηκαν σκόπιμα για να τορπιλιστεί η επίσκεψη θα ήταν επίσης καθαρή εικασία. Θα πρέπει να περιμένετε τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Δεν είναι αδύνατο, αλλά όπως είπα, ελπίζω ότι ήταν απλώς μια ντροπιαστική παραβίαση του απορρήτου».

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί