Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απόψε το εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε βάρος συμμάχων και αντιπάλων, προκειμένου όπως λέει να εξισορροπήσει τις ανισότητες στις εμπορικές συναλλαγές.
«Εάν μας επιβάλουν δασμούς ή φόρους (σ.σ. στα αμερικανικά προϊόντα), θα τους επιβάλουμε ακριβώς τους ίδιους δασμούς ή φόρους (σ.σ. στα εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ), είναι τόσο απλό», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι συχνά «οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συμπεριφέρονται χειρότερα από τους εχθρούς μας» στον εμπορικό τομέα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ είπε ότι οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς τους ή και να τους καταργήσουν. Δασμός θα θεωρείται επίσης ο φόρος προστιθέμενης αξίας που επιβάλλουν κάποιες χώρες ενώ δεν θα γίνεται δεκτό να στέλνονται εμπορεύματα μέσω τρίτης χώρας για να αποφύγουν τους δασμούς, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι έχει ΦΠΑ ύψους 20% «και άλλα μέτρα» που πλήττουν αμερικανικές εταιρείες φέρνοντας ως παράδειγμα την Apple. Υποστήριξε επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες του ζήτησαν να τις βοηθήσει με τα αεροπορικά τέλη.
Όταν ρωτήθηκε αν οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν αύξηση των τιμών, απάντησε «όχι απαραιτήτως». Αμέσως μετά ωστόσο, είπε ότι οι τιμές «θα μπορούσαν να αυξηθούν κάπως βραχυπρόθεσμα», εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν παράλληλα οι θέσεις εργασίας και θα μειωθούν τα επιτόκια.
Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ είπε ότι η περίπτωση κάθε χώρας θα εξεταστεί ξεχωριστά και αναμένεται ότι η μελέτη αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Απριλίου.
Ο Τραμπ είπε ότι οι δασμοί σε πολλές χώρες θα παραμείνουν οι ίδιοι που ισχύουν και σήμερα και προειδοποίησε ότι «δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις».
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε εξάλλου στο πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να συζητήσουν το θέμα με τις χώρες που πλήττονται και ο Τραμπ μετά χαράς θα μειώσει τους δασμούς, εφόσον και οι άλλες χώρες πράξουν το ίδιο.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA POOL)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η αύρα του Τραμπ στην Ευρώπη! Και η Ουγγαρία τα βάζει ανοιχτά με την «πέμπτη φάλαγγα»
- Υπ. Παιδείας: Εμπλουτίζεται η Τράπεζα Θεμάτων με 210 νέα θέματα
- ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 6,2% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο του 2025 σε σχέση με πέρυσι
- Το Ιράν λέει ότι κατέθεσε “δίκαιη” πρόταση για να αποφευχθεί η εκ νέου επιβολή κυρώσεων
- Αιματηρό περιστατικό στο Ηράκλειο – 32χρονος Πακιστανός επιτέθηκε με δρεπάνι σε ομοεθνή του
- Έκλεψαν σπάνιο αρχαίο βραχιόλι ανεκτίμητης αξίας από μουσείο της Αιγύπτου- Τρεις συλλήψεις
- Αυξάνονται οι κλοπές των αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη – Απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα
- Ζαχαριάδης: Η ΝΔ, αντί να καλέσει τους γαλάζιους κλέφτες, κάλεσε δύο πεθαμένους να καταθέσουν στην Εξεταστική
- Τι δήλωσε ο Τσιάρας για τις πληρωμές των αγροτών
- Πάτρα: Σημαντική αύξηση των εσόδων κατά 11,85% για τον Οργανισμό Λιμένος το α’ εξάμηνο του 2025
Κύρια Θέματα

















