Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον ΥΠΕΞ της Κίνας να καταδικάσει τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι και χαρακτήρισε τις συνομιλίες τους "χρήσιμες, ειλικρινείς και εποικοδομητικές", αν και προειδοποίησε το Πεκίνο για το θέμα της Ταϊβάν και του ζήτησε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Παρά την πολυπλοκότητα των σχέσεών μας, μπορώ να πω με κάποια βεβαιότητα ότι οι αντιπροσωπείες μας θεώρησαν τις σημερινές συνομιλίες χρήσιμες, ειλικρινείς και εποικοδομητικές”, δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον Ουάνγκ, η οποία διήρκησε πέντε ώρες και διεξήχθη στο Μπαλί της Ινδονησίας μία ημέρα μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20.

“Εξέφρασα τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με τη ρητορική και τις ολοένα και πιο προκλητικές δραστηριότητες του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν”, επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός, ενώ υπογράμμισε στον Κινέζο ομόλογό του ότι είναι “ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν”.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξημένη στρατιωτική πίεση που ασκεί τα τελευταία χρόνια η Κίνα στην Ταϊβάν, ένα νησί το οποίο το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος του και έχει δηλώσει ότι κάποια στιγμή θα το ανακαταλάβει.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Ουάνγκ να λάβει αποστάσεις από τη Μόσχα και να καταδικάσει τη ρωσική “επιθετικότητα” εναντίον της Ουκρανίας.

“Έχει πραγματικά έρθει η ώρα που πρέπει να σηκωθούμε, όπως το έκαναν οι χώρες της G20 η μία μετά την άλλη, για να καταδικάσουμε την επιθετικότητα και να απαιτήσουμε, μεταξύ άλλων, η Ρωσία να επιτρέψει την πρόσβαση στα τρόφιμα που είναι εγκλωβισμένα στην Ουκρανία”, υπογράμμισε ο Μπλίνκεν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είδε “καμία ένδειξη” από την πλευρά της Ρωσίας ότι προτίθεται να εμπλακεί σε “σοβαρή διπλωματία”.

(φωτο:pixabay)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί