Ο Ερντογάν έφυγε από τα Εμιράτα με “σωσίβιο” 15δισ. δολαρίων

Δεν θα γυρίσει με άδεια χέρια από την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως διαφάνηκε από το πολυήμερο ταξίδι του ο Ερντογάν έσπασε τον πάγο με τους Άραβες και γυρίζει στην Άγκυρα με «δωράκι» 15 δισ. σε μία εποχή τραγική από οικονομικής άποψης για τη χώρα του.

Μπορεί οι δύο χώρες να έχουν υπάρξει «άσπονδοι εχθροί» – ο Ερντογάν τα είχε κατηγορησει για υποστήριξη του πραξικοπήματος το 2016 – ωστόσο φαίνεται πως τώρα υπάρχει σύσφιξη σχέσεων.

Γιατί έχει σημασία το ταξίδι του Ερντογάν

Η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει στόχο να θέσει τα θεμέλια για μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων μετά από αρκετά χρόνια έντονης απόκλισης.

Η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εδώ και εννέα χρόνια, η οποία ακολούθησε την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ (MBZ) στην Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας επαναφοράς των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής καθώς η Τουρκία προσπαθεί να αναδομήσει τις ταμειακές της ροές και να τερματίσει τη διπλωματική της απομόνωση στην περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία και τα ΗΑΕ έχουν βρεθεί σε αντίθετες πλευρές στη Λιβύη, ενώ επίσης τα Εμιράτα επέκριναν τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και η Άγκυρα επέκρινε την επέμβαση των ΗΑΕ στην Υεμένη.

Η Άγκυρα υποπτευόταν επίσης ότι τα Εμιράτα υποστήριζαν την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 κατά του Ερντογάν ο οπόιος από πλευράς του έχει ασκήσει σκληρή κριτική για την εξομάλυνση των ΗΑΕ με το Ισραήλ, γεγονός που ώθησε τις σχέσεις Άγκυρας-Άμπου Ντάμπι σε ιστορικό χαμηλό.

Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Οι δύο χώρες υπέγραψαν 13 διμερείς συμφωνίες σε θέματα όπως η άμυνα, η κλιματική αλλαγή και η τεχνολογία, και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για μια ευρύτερη οικονομική εταιρική σχέση. Η Τουρκία επισης συμφώνησε να πουλήσει drones στα ΗΑΕ.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, οι χώρες θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν το εμπόριο, το οποίο επιφέρει ήδη περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σε τομείς όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγειονομική περίθαλψη και τα τρόφιμα.

Οι κεντρικές τράπεζες και των δύο χωρών υπέγραψαν επίσης συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ στην Άγκυρα, το Άμπου Ντάμπι διέθεσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας της Τουρκίας.

Πάντως, τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την προσέγγιση των δύο χωρών.

Επόμενος στόχος για την Τουρκία; Η προσέγγιση με το Ισραήλ.

(ieidiseis – φωτο: Turkish president press office)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί