Ο Έλον Μασκ λέει ότι η μοίρα του δολαρίου ΗΠΑ είναι σφραγισμένη – Δείτε την ανάρτησή του

Εδώ και πολλές εβδομάδες όλο και περισσότεροι είναι αυτή που μιλούν για την πτώση του δολαρίου, του νομίσματος του παγκόσμιου εμπορίου από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι η Ρωσία σκέφτεται τώρα να χρησιμοποιήσει το γιουάν της Κίνας για το παγκόσμιο εμπόριο. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση ότι η Σαουδική Αραβία, ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, σκέφτηκε να χρεώσει σε γιουάν για τις εξαγωγές πετρελαίου της στην Κίνα.

Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι η Γαλλία φέρεται να εξέταζει το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου από την Κίνα με γιουάν, ότι η Βραζιλία και το Πεκίνο σκέφτονταν να μην χρησιμοποιούν πλέον το δολάριο ΗΠΑ στις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χώρες Brics — ακρωνύμιο για τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική — σκέφτονται να αναπτύξουν ένα νέο αποθεματικό νόμισμα, ενώ η Ινδία ήταν στη διαδικασία διευθέτησης ορισμένων συναλλαγών σε ρουπίες.

Όλες αυτές οι ειδήσεις έχουν ένα κοινό θέμα: Η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Το δολάριο έχει χάσει ή βρίσκεται στη διαδικασία να χάσει τη θέση του ως η κορυφαία επιλογή στο παγκόσμιο εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά. Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι ο θάνατος του δολαρίου ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή είναι αναπόφευκτος.

Η αποδολαριοποίηση

Στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αντιπροσώπευε σχεδόν το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ , μια κατάσταση που τοποθέτησε το δολάριο ΗΠΑ ως το κύριο νόμισμα της παγκόσμιας ανταλλαγής, αποθήκευσης αξίας και μονάδας της λογιστικής. 

Αλλά η αμερικανική οικονομία δεν είναι πλέον τόσο κυρίαρχη όσο ήταν, επομένως η βασιλεία του δολαρίου ΗΠΑ πλησιάζει επίσης στο τέλος.

Για τον Elon Musk, τον CEO της Tesla, η αποδολαριοποίηση είναι αναπόφευκτη και το αποτέλεσμα της χρήσης του νομίσματος ως όπλο από τις ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή. 

Ένας τρόπος με τον οποίο οπλίζεται το πράσινο νόμισμα είναι οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες. Κατά συνέπεια, λέει ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, άλλες χώρες κάποια στιγμή δεν θα θέλουν πλέον να χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ, για να απελευθερωθούν από την εξάρτηση από την Αμερική και τις επιταγές της. Αυτό το ανέφερε ο Μασκ με ανάρτησή του στο Twitter.

Η συνομιλία για το θέμα ξεκίνησε με έναν χρήστη στην πλατφόρμα με τον οποίο ο Musk αλληλεπιδρά συχνά. Ο χρήστης ανέφερε ότι, με βάση τα στοιχεία της Morgan Stanley, ότι από το 2001, το δολάριο είχε υποχωρήσει σημαντικά στο παγκόσμιο εμπόριο.

“Η αποδολαριοποίηση είναι πραγματική και συμβαίνει γρήγορα”, είπε ο χρήστης. “Το μερίδιο του δολαρίου όταν από 73% (2001) ήταν 55% το (2020). Ανέβηκε από 55% σε 47% από τότε που ξεκίνησε η κύρωση στη Ρωσία, τώρα αποδολαριοποιείται 10 φορές ταχύτερα από τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. #χρυσός #ασήμι.”

Ο Μασκ συμφώνησε με αυτή την ανάλυση.

«Εάν χρησιμοποιήσετε σαν όπλο ένα νόμισμα αρκετές φορές, άλλες χώρες θα σταματήσουν να το χρησιμοποιούν», δήλωσε ο επικεφαλής της Tesla στο Twitter στις 25 Απριλίου.

(scr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί