Αυτός ο τελετουργικός θρόνος ήταν το ωραιότερο αντικείμενο από όλα αυτά που βρέθηκαν στον Προθάλαμο του τάφου. Το πίσω μέρος αυτού του αριστουργήματος της αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης απεικονίζει, σε καθαρό στυλ Amarna, τη βασίλισσα Aνκεζεναμούν, βασιλική σύζυγο του Τουταγχαμών, μαζί με τον ίδιο τον Φαραώ και αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και συναισθηματικές σκηνές σε ολόκληρη την ιστορία της αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης. Είναι ο άμεσος κληρονόμος των χαρακτηριστικών αναπαραστάσεων της περιόδου της Αμάρνας, που χρησιμοποιούνταν για να δείχνουν τη βασιλική οικογένεια σε οικειότητα, σε μια στοργική στάση.
Ο θρόνος του Τουταγχαμών , γνωστός και ως Βασιλικός Θρόνος του Τουταγχαμών ή Τελετουργικός Θρόνος του Τουταγχαμών, κατασκευάστηκε από αρχαίους Αιγύπτιους καλλιτέχνες. Ήταν μέρος των τάφων του τάφου του Φαραώ Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε το 1922 στην αιγυπτιακή νεκρόπολη της Κοιλάδας των Βασιλέων.
Ο Χάουαρντ Κάρτερ δήλωσε ότι αυτό ήταν «το πιο όμορφο πράγμα που βρέθηκε μέχρι σήμερα στην Αίγυπτο».
Ο θρόνος συμβολίζει έτσι το μεγαλείο, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ισορροπία και είναι ένα είδος σύνθεσης μεταξύ του Ουρανού και της Γης. Έχει διαστάσεις 100 cm ύψος x 54 cm πλάτος x 60 cm μήκος. Το κομμάτι παρουσιάζει μεγάλη τεχνική αρτιότητα και η καλλιτεχνική του ποιότητα το καθιστά ένα από τα κυρίαρχα αριστουργήματα του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο.
Ο φαραώ Τουταγχαμών, του οποίου η βασιλεία διήρκεσε μεταξύ 1332 και 1323 π.Χ., παραμένει μια από τις πιο αινιγματικές και ελκυστικές μορφές του Αιγυπτιακού Νέου Βασιλείου.
The 'Golden Throne' of Tutankhamu
— Science girl (@gunsnrosesgirl3) October 21, 2024
Discovered in 1922 by archaeologist Howard Carter, it was found beneath a funerary bed
made of wood and fully covered in gold with silver accents, features inlays of semi-precious stones, colored glass, and faience.
pic.twitter.com/EfZimZGFA5
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καναδή ΥΠΕΞ: Όλοι οι Καναδοί ηγέτες – και οι διευθυντές εταιρειών – πρέπει να μιλούν γαλλικά και αγγλικά
- Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και την καλλιτεχνική εκπαίδευση
- Έχετε δει μακάκο να αηδιάζει με αυγό; Το βίντεο έγινε viral
- Οι αρχές στο Ιράν θα επιτρέψουν ακόμη και σε 12χρονα παιδιά να ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη
- Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε σε αστυνομικό με τσεκούρι στους Αμπελόκηπους
- Αναφορά στις «προφητείες, συμπεριλαμβανομένων και των σατανικών» εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
- «Μεγάλο λάθος» η τυχόν ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στις ΗΠΑ, δηλώνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο
- Θεσσαλονίκη: Κλειστά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΠΑΘΕ μετά από πυρκαγιά σε ξερά χόρτα
- Μελόνι: «Η Ευρώπη ακολουθεί, επιτέλους, την σωστή κατεύθυνση» για τους «κόμβους επιστροφής παράτυπων μεταναστών»
- Τουρκικό ΥΠΕΞ για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα: «Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ναυσιπλοΐα»









