Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα τάχθηκε σήμερα υπέρ της «πολυμέρειας» και του «διεθνούς δικαίου», κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20.
Την ώρα που οι ΗΠΑ πολλαπλασιάζουν τις προτάσεις τους για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία και για τη Γάζα, το σημερινό «ραντεβού» των ΥΠΕΞ της G20 έχει ως στόχο να προετοιμάσει την πρώτη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στην Αφρική, τον Νοέμβριο. Απών ήταν ο Μάρκο Ρούμπιο.
Στη Νότια Αφρική βρίσκονται όλοι οι ΥΠΕΞ των χωρών της BRICS, ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ και οι ομόλογοί του της Κίνας και της Ινδίας. Παρόντες επίσης είναι ο Γάλλος Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο Βρετανός Ντέιβιντ Λάμι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου θα συζητηθεί η παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Νότιας Αφρικής Ρόναλντ Λαμόλα.
Η μη συμμετοχή του Ρούμπιο ωστόσο είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», σχολίασε ο Πριγιάλ Σινγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Ασφαλείας στην Πρετόρια. Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται με την επιτετραμμένη τους στην αμερικανική πρεσβεία, την Ντέινα Μπράουν.
Ούτε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Σκοτ Μπέσεντ, θα πάει στη Νότια Αφρική την επόμενη Πέμπτη, για τη σύνοδο των ομολόγων του της G20, επικαλούμενος άλλες «υποχρεώσεις» στην Ουάσινγκτον.
«Η απουσία του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι καταστροφή, οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται εδώ. Δεν πρόκειται για μποϊκοτάζ», επέμεινε ωστόσο ο Ραμαφόζα, τονίζοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA-AP POOL)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κατερίνη: Σύλληψη για τηλεφωνική υπόθεση απάτης με λεία 79.000 ευρώ
- Εν μέσω του πολέμου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τώρα και πωλήσεις όπλων άνω των 16 δισ. δολαρίων σε χώρες του Κόλπου
- Τη δημιουργία ενός “ασφαλούς διαδρόμου” στην περιοχή του Κόλπου ζητά ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός
- Σε 24ωρη απεργία οι σιδηροδρομικοί την Δευτέρα 23/3, ημέρα έναρξης της δίκης για το δυστύχημα στα Τέμπη
- Χειροπέδες σε 2 άνδρες για απόπειρα ανθρωποκτονίας 57χρονου τον Νοέμβριο του 2025 στα Πατήσια
- ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα στην αργία της 25ης Μαρτίου
- Έτσι θα φτιάξετε ένα καθαριστικό για όλο σχεδόν το σπίτι! Απλό, φυσικό και αποτελεσματικό
- Νετανιάχου: Το Ιράν δεν έχει πλέον δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου
- Αγωνία για Τραμπ και ΝΑΤΟ – Τι θα συνέβαινε αν αποχωρούσαν οι ΗΠΑ;
- Ιταλός ΥΕΘΑ: «Δεν θα μπει κανείς στα στενά του Χορμούζ αν πρώτα δεν υπάρξει εκεχειρία»









