Μυστήριο στο Ιράν: Μαζική δηλητηρίαση φοιτητών λίγο πριν από μεγάλη διαδήλωση κατά του καθεστώτος

Παρόμοιες ασθένειες αναφέρθηκαν επίσης σε τουλάχιστον τέσσερα άλλα πανεπιστήμια.

Περισσότεροι από χίλιοι Ιρανοί φοιτητές φαίνεται ότι δηλητηριάστηκαν τη νύχτα πριν από τη συμμετοχή τους σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος που θα πραγματοποιούνταν σε όλη τη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, 1.200 φοιτητές στα πανεπιστήμια Kharazmi και Ark αρρώστησαν με εμετό, έντονους πόνους στο σώμα και παραισθήσεις. Παρόμοιες ασθένειες αναφέρθηκαν επίσης σε τουλάχιστον τέσσερα άλλα πανεπιστήμια.

Το ιρανικό υπουργείο Επιστημών επιβεβαίωσε ότι οι φοιτητές επλήγησαν από τροφική δηλητηρίαση, γεγονός που οδήγησε τους φοιτητές να διαμαρτυρηθούν πετώντας το φαγητό τους στα πεζοδρόμια. Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το Σαββατοκύριακο έδειχνε σειρά επί σειράς πλαστικές σακούλες που περιείχαν φαγητό της καντίνας τοποθετημένες στο έδαφος έξω από το πανεπιστήμιο Ark.

Το ιρανικό καθεστώς έχει κατηγορηθεί ότι δηλητηρίασε σκόπιμα τους φοιτητές για να ματαιώσει την τελευταία διαμαρτυρία τους, ενώ οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν την τυχαία τροφική δηλητηρίαση που συνδέεται με μια επιδημία βακτηρίων που μεταδίδονται από το νερό στη χώρα.

«Οι προηγούμενες εμπειρίες μας από παρόμοια περιστατικά στο πανεπιστήμιο του Ισφαχάν αναιρούν τον λόγο των αρχών για αυτή τη μαζική δηλητηρίαση τροφίμων», αναφέρει ανακοίνωση της εθνικής φοιτητικής ένωσης του Ιράν.

Η φοιτητική ένωση υποστήριξε επίσης ότι οι κλινικές των πανεπιστημίων έκλεισαν ή ξέμειναν ξαφνικά από ηλεκτρολύτες, γεγονός που δυσκόλεψε τη θεραπεία της αφυδάτωσης – ένα κοινό σύμπτωμα της τροφικής δηλητηρίασης. Εν τω μεταξύ, οι φοιτήτριες κλήθηκαν να παραμείνουν μέσα στους κοιτώνες τους σε ορισμένα πανεπιστήμια.

Οι Ιρανοί έχουν επίσης καλέσει σε εντατικοποιημένη τριήμερη περίοδο εθνικών απεργιών και διαμαρτυριών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη.

ethnos/ scr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί