Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Έχετε μια νίκη, αποδεχτείτε την»

Το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται να συνεδριάσει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ώστε να αποφασίσει αν θα απαντήσει στο Ιράν ή θα επιλέξει να αποκλιμακώσει την κατάσταση ύστερα και από την παρότρυνση του Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν ένα εκτενέστατο τηλεφώνημα, μόλις το Ιράν εξαπέλυσε την ευρεία επίθεση προς το Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν διεμήνυσε την αδιαμφισβήτητη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, αυτό εξάλλου ανέφερε και η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Μπάιντεν και Νετανιάχου.

Ωστόσο, δημοσίευμα του Axios σημειώνει πως ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της 25λεπτης συνομιλίας με τον Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν καμία ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν. Αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Axios, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο Τζο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου ανησυχούν πως μια ανταπάντηση του Ισραήλ θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και θα παρασύρει τις ΗΠΑ σε ένα καταστροφικό πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Μπάιντεν φέρεται να επεσήμανε στον Νετανιάχου τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην αναχαίτιση του 99% των 330 drones και πυραυλών και πως οι κοινές αμυντικές προσπάθειες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της περιοχής οδήγησαν στην αποτυχία της ιρανικής επίθεσης.


Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου: «Έχετε μια νίκη. Αποδεχτείτε την».

Σε αυτό το σημείο διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν και δεν θα υποστηρίξουν τέτοιες επιχειρήσεις με τον Νετανιάχου να απαντά πως το κατανοεί.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι το Ισραήλ επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους της σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις στις δυνάμεις ή τις εγκαταστάσεις μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση σε όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του λαού μας», είπε ο Μπάιντεν.

(newsit – απεμπε-EPA pool photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί