Μπαίνει «φωτιά»! Οι Πολωνοί θα στηρίξουν ένοπλο πραξικόπημα στην Λευκορωσία – Τι απαντά η Μόσχα

Το ΝΑΤΟ θέλει να εξαπλώσει τον πόλεμο;;;

Η Πολωνία προετοιμάζεται για ένα ένοπλο πραξικόπημα στη Λευκορωσία και θα συμμετάσχει στην υποστήριξή του με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, στρατηγός Waldemar Skrzypczak, σε μια εκπομπή στο Polsat TV:

«Ετοιμαζόμαστε για μια εξέγερση στη Λευκορωσία, γιατί θα έρθει», είπε ο Skrzypczak.

Κατά την γνώμη του, οι Λευκορώσοι, οι οποίοι συμμετέχουν σε εχθροπραξίες στο πλευρό της Ουκρανίας, θα μπορούσαν στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε αυτήν την «εξέγερση»:

“Θα πάνε στην Λευκορωσία. Ελπίζω ότι αυτό θα πυροδοτήσει μια εξέγερση στην Λευκορωσία, γιατί ο Λουκασένκο την φοβάται. (…) Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τα στρατεύματα που θα διεξάγουν επιχείρηση εναντίον του Λουκασένκο. Έχουμε λόγους να τους βοηθάμε τους όπως βοηθάμε τους Ουκρανούς».

Οι δηλώσεις έρχονται μετά από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας για την εγκατάσταση πυρηνικών στα εδάφη της. Είναι ξεκάθαρο πως η Πολωνία θα αποτελέσει την επόμενη χώρα που οι διεθνιστές θα ρίξουν στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της. Ήδη άλλωστε αποτελεί μια τεράστια αμερικανική βάση, όπως το ΕΛ έχει αποκαλύψει.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Δύση σχεδιάζει εισβολή στο Λευκορωσικό έδαφος προκειμένου να καταστρέψει την χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συγκρότηση ορισμένων ταγμάτων για πιθανό πραξικόπημα στην Λευκορωσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». 

Ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε ότι η Δύση εκπαιδεύει δυτικόφιλους Λευκορώσους που έχουν διαφύγει για να γίνουν αντάρτες. Ταυτόχρονα, τρομοκράτες εισέρχονται λαθραία στο έδαφος της Λευκορωσίας για να πραγματοποιήσουν πράξεις δολιοφθοράς και εκφοβισμού. 

Ο καθηγητής Vadim Trukhachev, ειδικός στο Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Περιφερειακών Σπουδών στο Εξωτερικό, πιστεύει ότι μια άμεση πολωνική εισβολή στην Λευκορωσία είναι (προς ώρας) απίθανη. Ωστόσο, η Πολωνία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατευμένους Λευκορώσους, πιστούς στην Βαρσοβία και στην Δύση: «Τα γεγονότα θα μπορούσαν να εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε το καύσιμο για την “έγχρωμη επανάσταση” να είναι Λευκορώσοι πολίτες, κυρίως Καθολικοί, προσανατολισμένοι στην Πολωνία».

Σύμφωνα με τον Τρουχάτσεφ, τα σχόλια για την επιδιωκόμενη παρέμβαση της Πολωνίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας θα μπορούσαν να σχετίζονται με τις επικείμενες πολωνικές κοινοβουλευτικές εκλογές προκειμένου να αυξηθεί το «επίπεδο υπερεθνικιστικής και ρωσοφοβικής ρητορικής». Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι η Πολωνία θεωρεί τον ανατολικό γείτονά της, την Λευκορωσία, ως μέρος της σφαίρας επιρροής της, επομένως σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στην χώρα, αν και «απίθανο (για την ώρα) σενάριο», η Ρωσία θα πρέπει να ενεργήσει για να υπερασπιστεί την Λευκορωσία.

«Προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο μιας «έγχρωμης επανάστασης» στην Λευκορωσία, είναι απαραίτητο να δώσουμε στους Λευκορώσους μια ελκυστική εικόνα της Ρωσίας ώστε αυτοί που σχεδιάζουν πραξικόπημα να είναι μειοψηφία», λέει ο επιστήμονας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις πολωνικές δηλώσεις για την προετοιμασία στρατιωτικής δράσης στην Λευκορωσία, λέγοντας ότι η Πολωνία είναι εχθρικό κράτος προς την Ρωσία και ότι η Μόσχα έχει καθήκον να διασφαλίσει την ασφάλεια της Λευκορωσίας.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί