Μεξικό: Δύναμη κρούσης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αναπτύχθηκε στην πολιτεία Τσιάπας

Η κυβέρνηση του Μεξικού έστειλε στην πολιτεία Τσιάπας (νότια) πολυμελή δύναμη κρούσης που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Η ειδική ομάδα αποτελείται από 1.500 μέλη της εθνοφρουράς, της αστυνομίας και του στρατού.

Πρόκειται για μια προσπάθεια να εξαρθρωθούν οι συμμορίες που λυμαίνονται την μεξικανική πολιτεία, η οποία συνορεύει με την Γουατεμάλα.

Το Σαββατοκύριακο έγινε viral σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που έδειχνε κατοίκους της Φροντέρα Κομαλάπα να επευφημούν μέλη ενός καρτέλ ναρκωτικών που έφθασαν στην περιοχή για να εκδιώξουν αντίπαλη συμμορία. Σύμφωνα με αναφορές δημοσιογράφων, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να χειροκροτήσουν κατά την εμφάνιση της οχηματοπομπής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υποβάθμισε τις σχετικές αναφορές. Τα καρτέλ «μπορεί να έχουν έρεισμα σε ορισμένες περιοχές της χώρας… αλλά δεν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο», είπε. «Αφορά συγεκριμένη περιοχή, όπου έχει αναπτυχθεί ήδη η Εθνοφρουρά», συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε επίσης σε πιθανολογούμενες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών στις περιοχές Φροντέρα Κομαλάπα και Μοτοσίντλα για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.

«Ευτυχώς, δεν έχουν αυξηθεί οι ανθρωποκτονίες στην πολιτεία Τσιάπας», είπε ο μεξικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, οι φόνοι στη συγκεκριμένη πολιτεία αυξήθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (348 έναντι 300).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί