Έτσι η Άγκυρα θα κατασκευάσει μέχρι το τέλος του χρόνου 25.000 νέες κατοικίες προκειμένου να μετεγκαταστήσει Σύρους εκτοπισμένους που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη ζώνη που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη Συρία.
Ο υπουργός εγκαινίασε χθες, Κυριακή, 600 κατοικίες σε ένα συγκρότημα κατοικιών στη Μασχάντ Ρουχίν, στη βορειοδυτική Συρία, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο Σοϊλού δήλωσε πως η χώρα του έχει κατασκευάσει ήδη 75.000 κατοικίες τα δύο τελευταία χρόνια. «Θεού θέλοντος, θα έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή 100.000 κατοικιών μέχρι το τέλος του χρόνου», ανακοίνωσε ο υπουργός.
Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων της μια «ζώνη ασφαλείας» προκειμένου να εμποδίσει τους Σύρους που έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου να διασχίσουν τα σύνορα και να μπορέσει να στείλει εκεί ένα μέρος των εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πει τους τελευταίους μήνες ότι “ετοιμάζει” την επιστροφή, σε εθελοντική βάση, ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων, από τα 3,7 εκατ. Σύρους που έχουν επίσημα καταγραφεί στη χώρα του.
Επιθυμεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, με την υποστήριξη της διεθνούς βοήθειας, (της κατασκευής) κατοικιών και υποδομών στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταία ζώνη που ελέγχουν οι αντάρτες, η οποία ξεφεύγει από τον έλεγχο της εξουσίας στη Δαμασκό και όπου η Άγκυρα αναπτύσσει στρατεύματα.
Η κατασκευή των κατοικιών αυτών εποπτεύεται από την τουρκική κυβερνητική Υπηρεσία διαχείρισης φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (Afad) και χρηματοδοτείται από τουρκικές ΜΚΟ. Περισσότερες από το 500 οικογένειες έχουν εγκατασταθεί στο νέο οικιστικό συγκρότημα της Μασχάντ Ρουχίν, μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Τα σπίτια με σκληρούς τοίχους είναι καλύτερα από τα αντίσκηνα. Δεν υπάρχει σύγκριση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χαντίγια Αλ-Τάχα, μια 70χρονη που ήρθε με την κόρη της εκεί. Ζούσε σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα αφότου εγκατέλειψε το σπίτι της στη νότια επαρχία Ιντλίμπ πριν από τέσσερα χρόνια. Η Τουρκία, που αντιτάχθηκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στις αρχές του πολέμου, άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στη βόρεια Συρία το 2020 όπου ελέγχει μερικές ζώνες μαζί με τους Σύρους συμμάχους της.
Η τουρκική λίρα έχει καταστεί το κύριο νόμισμα και η Τουρκία έχει συνεισφέρει ακόμη και στην κατασκευή νοσοκομείων, ταχυδρομείων και σχολείων όπου διδάσκεται η τουρκική γλώσσα.
(newsbeast – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιβεβαίωσε και το Πεντάγωνο! Νέα περίοδος δείχνει να ξεκινά μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ
- Η μπλε πεταλούδα Atlas με τα 229 χρωμοσώματα ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της εξέλιξης
- Αυτά τα μέτρα ανέφερε το ΥΠΑΑΤ για τον περιορισμό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
- Tο Taste Atlas τίμησε ξανά την Ελλάδα: Τα δύο παραδοσιακά γλυκά με τυρί στα καλύτερα του κόσμου
- Η Gen Z δίνει πνοή στα vintage και second hand καταστήματα – Η “γρήγορη μόδα” ήρθε και στην Ελλάδα
- «Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown»! Ανησυχία για την κτηνοτροφία και την γεωργία στην Ελλάδα
- Bασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί – Ελπίζει να αναρρώσει για την επίσκεψη Τραμπ
- Γκουτέρες: «Παρακολουθούμε τη συστηματική καταστροφή της πόλης της Γάζας»
- Νέες απόκοσμες εικόνες από το Κάλλιο – Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό στη λίμνη Μόρνου
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης