Λαβρόφ: Δεν έχω ακούσει νέες προτάσεις για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ακούσει νέες προτάσεις για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που λήγει την επόμενη εβδομάδα αλλά εργάζεται με την Τουρκία πάνω σε τρόπους που θα εξασφαλίζουν τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών ανεξάρτητα από την όποια συμφωνία.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έχει προτείνει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επεκτείνει τη συμφωνία ως αντάλλαγμα για τη σύνδεση θυγατρικής της ρωσικής αγροτικής τράπεζας με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία, που λήγει τη Δευτέρα, καθώς τα αιτήματά της για να διασφαλιστούν οι αποστολές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων δεν έχουν ικανοποιηθεί. Τα δύο τελευταία καράβια που θα πλεύσουν με βάση τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας φορτώνονται αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού ενόψει της προθεσμίας.

Ερωτηθείς για τα σχόλια που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε ότι ο Πούτιν έκανε κάποιες προτάσεις για τη συμφωνία για τα σιτηρά, ο Λαβρόφ δήλωσε: «Δεν γνωρίζω κάτι για νέες προτάσεις».

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν εδώ και καιρό συζητούν σχέδια για να διασφαλίσουν ότι οι προμήθειες σίτου σε αναπτυσσόμενες χώρες θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από τις άλλες πλευρές.

«Η Τουρκία ενδιαφέρεται να βοηθήσει στην διαχείριση των σιτηρών μας και να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο που θα μας επιτρέπει να βοηθήσουμε αναπτυσσόμενες χώρες ανεξάρτητα από τον οποιοδήποτε ή το οτιδήποτε», δήλωσε ο Λαβρόφ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί