Ζαχάροβα κατά ΗΠΑ και ΟΗΕ για τη Β. Κορέα

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση για τη Βόρεια Κορέα, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι αυξάνουν τις στρατιωτικές εντάσεις στην Ασία και επιδιώκουν να «στραγγαλίσουν» την απομονωμένη χώρα.

Η Ρωσία προέβαλε βέτο στην ετήσια ανανέωση της θητείας των εμπειρογνωμόνων που επιτηρούν την εφαρμογή των μακρόχρονων κυρώσεων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα για τα προγράμματά της πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

«Είναι ολοφάνερο σε εμάς πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί παλιά υποδείγματα σε σχέση με τα προβλήματα της Κορεατικής Χερσονήσου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδοτούν τις στρατιωτικές εντάσεις, πως οι διεθνείς περιορισμοί δεν βελτίωσαν την κατάσταση ασφαλείας και πως υπάρχουν σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Βόρειας Κορέας ή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (DPRK) όπως είναι η επίσημη ονομασία της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν καταδείξει σαφώς πως το ενδιαφέρον τους δεν εκτείνεται πέρα από την αποστολή του ‘στραγγαλισμού’ της DPRK με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, και [πως] μια ειρηνική διευθέτηση δεν βρίσκεται καθόλου στην ατζέντα», είπε.

Το ρωσικό βέτο θεωρείται ως ένα σημαντικό σημείο καμπής στο καθεστώς διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, που ιδρύθηκε το 1948 με την υποστήριξη της τότε Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Δημοκρατία της Κορέας υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία υποστήριξε ακόμη πως η εργασία των ειδικών δεν είναι ούτε αντικειμενική ούτε αμερόληπτη, και πως έχει μετατραπεί σε εργαλείο της Δύσης.

«Η Ομάδα των Ειδικών της Επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1718 έχει χάσει όλες τις προδιαγραφές αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, που θα πρέπει να είναι αναπόσπαστα χαρακτηριστικά της εντολής της», είπε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως οι ειδικοί «μετατράπηκαν σε υπάκουο εργαλείο των γεωπολιτικών αντιπάλων της DPRK. Δεν έχει νόημα να το κρατήσουμε με αυτή τη μορφή».

Η Ρωσία, είπε η Ζαχάροβα, πρότεινε χωρίς επιτυχία ένα σύστημα κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με «συγκεκριμένη» ημερομηνία λήξης ώστε να μπορούν να επαναξιολογούνται σε μια σταθερή χρονική περίοδο.

«Αυτό το σύστημα, το οποίο επιτρέπει να αντιδράσουμε με ευέλικτο τρόπο στις τρέχουσες τάσεις σε ό,τι αφορά διεθνή ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας, λειτουργεί για την πλειονότητα των καθεστώτων κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε.

(απεμπε – απεμπε-EPA-Reuters pool photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί