Βραζιλία: Εισαγγελείς κατηγορούν αμερικανό δημοσιογράφο για ηλεκτρονικά εγκλήματα

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Βραζιλίας ζήτησαν χθες Τρίτη να παραπεμφθεί σε δίκη ο αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ για ηλεκτρονικά εγκλήματα

και σύσταση και συμμορία στο πλαίσιο της υπόθεσης πειρατείας κινητών τηλεφώνων δικαστικών και δημοσίων λειτουργών, μεταδίδουν βραζιλιάνικα ΜΜΕ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Intercept Brasil, συνιδρυτής του οποίου είναι ο Γκρίνγουολντ, αποκάλυψε πέρυσι μηνύματα που φέρονται να ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στον τότε δικαστή Σέρζου Μούρου και τον εισαγγελέα Ντελτάν Νταλανιόλ και να αποκαλύπτουν πως συνεργάζονταν στενά για να εξασφαλίσουν τη φυλάκιση του κεντροαριστερού πρώην προέδρου (2003-2010) Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Λούλα φυλακίστηκε για διαφθορά τον Απρίλιο του 2018.

Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο για να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Μούρου είναι σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Ο Λούλα αποφυλακίστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο.

Ο Μούρου διαψεύδει πως έκανε οτιδήποτε παράτυπο, όμως οι αποκαλύψεις του ιστότοπου έθεσαν εν αμφιβόλω αν μη τι άλλο την αμεροληψία του.

Μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε πρόσφατα δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή αστυνομία να κλείσει την έρευνα για τον ρόλο του Γκρίνγουολντ στην πειρατεία. Όμως ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αντιτείνουν πως ο αμερικανός δικηγόρος και δημοσιογράφος έκανε πολύ περισσότερα από το να λάβει και να δημοσιεύσει τα μηνύματα: επισημαίνουν ότι έδωσε οδηγίες στους hackers που διέπραξαν την πειρατεία να διαγράψουν τα μηνύματα και να καλύψουν τα ίχνη τους.

Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στον Γκρίνγουολντ και άλλα έξι πρόσωπα, τους φερόμενους ως χάκερ. Υποστηρίζουν ότι ο δημοσιογράφος «βοήθησε», «ενεθάρρυνε» και «κατηύθυνε» την ομάδα που διέπραξε την ηλεκτρονική πειρατεία για να εκτεθούν δημόσιοι λειτουργοί.

Οι κατηγορίες αυτές τκμηριώνονται, κατά τους εισαγγελείς, από μια συνομιλία μεταξύ του Γκρίνγουολντ και ενός από τους χάκερ, το περιεχόμενο της οποίας βρέθηκε σε υπολογιστή τον οποίο κατέσχεσε η αστυνομία.

Οι έξι φερόμενοι ως δράστες της ηλεκτρονικής πειρατείας διώκονται επίσης για τραπεζική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι συνήγοροι του Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος είναι επίσης σύζυγος του βραζιλιάνου κοινοβουλευτικού Νταβίντ Μιράντα, χαρακτηρίζουν την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του εντολέα τους απόπειρα να «δυσφημιστεί η δημοσιογραφική δουλειά» της ομάδας του ιστότοπου The Intercept Brasil.

«Δεν εκφοβιζόμαστε από την κατάχρηση του κρατικού μηχανισμού ή από την κυβέρνηση Μπολσονάρου», αυτή την «τυραννική απόπειρα να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι» σχολίασε ο ίδιος ο Γκρίνγουολντ μέσω Twitter.

Κατήγγειλε μια «επίθεση στην ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία στη Βραζιλία».

Ο Γκρίνγουολντ απέκτησε μεγάλη φήμη για τον ρόλο του στην αποκάλυψη άκρως απορρήτων εγγράφων για τις μαζικές παρακολουθήσεις ξένων ηγετών, καθώς και απλών πολιτών, από μέρους της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA), του υλικού που είχε συγκεντρώσει ο άλλοτε συμβασιούχος της Έντουαρντ Σνόουντεν, το 2013.

Σχολιάζοντας τη δίωξη σε βάρος του Γκρίνγουολντ, ο Σνόουντεν έκανε λόγο για «απίστευτες, αστήρικτες» κατηγορίες που είναι «αδύνατον να υποστηριχθούν», για μια «απροκάλυπτη» προσπάθεια εισαγγελέων που εκτέθηκαν από τη δουλειά του ιστότοπου The Intercept Brasil να «ανταποδώσουν» το χτύπημα.

Ο Ρόζενταλ Άλβες, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, έκρινε επίσης μέσω Twitter πως η δίωξη σε βάρος του Γκρίνγουολντ μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια εισαγγελικών λειτουργών να πάρουν εκδίκηση και ότι ο ιδρυτής του The Intercept Brasil απλώς προσπάθησε να προστατεύσει τις πηγές του.

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί