Βαθιά κρίση στην Αμπχαζία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του αυτόνομου κρατιδίου

Ο πρόεδρος της αποσχισθείσας από την Γεωργία Αμπχαζίας Ραούλ Χατζίμπα αναγκάστηκε χθες να υποβάλει την παραίτηση του μετά τις έντονες διαμαρτυρίες υποστηρικτών της αντιπολίτευσης έξω από το κτίριο της προεδρίας που ξεκίνησαν την Παρασκευή,

ζητώντας την διεξαγωγή επαναληπτικών προεδρικών εκλογών καθώς θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου είχε αλλοιωθεί προς όφελος του Χατζίμπα.

Η βουλή της Αμπχαζίας έκανε σήμερα αποδεκτή την παραίτηση του προέδρου Ραούλ Χατζίμπα, ενώ η προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος «υπέβαλε την παραίτηση του προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας». Επίσης η βουλή αποφάσισε την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στις 22 Μαρτίου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ασλάν Μπζανία, ο οποίος υπήρξε ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης , δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις επικείμενες εκλογές.

Ο Μπζανία, που υπήρξε αρχηγός της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας της Αμπχαζίας, την άνοιξη του 2019 ήταν ένας από τους πρώτους που είχε ανακοινώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά τον Απρίλιο διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Μόσχας.

Συγγενείς και άτομα του στενού περιβάλλοντος του είχαν δηλώσει ότι τον Μπζανία πιθανόν να τον είχαν δηλητηριάσει, αλλά στις 21 Μαΐου ο πρόεδρος της βουλής Βαλέρι Κβαρτσία είχε δηλώσει ότι, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα των γιατρών, δεν διαπιστώθηκε πως υφίσταται τέτοιο ζήτημα.

Στις 20-21 Μαΐου η αντιπολίτευση πραγματοποίησε συγκεντρώσεις ζητώντας να μεταφερθεί η ημερομηνία των εκλογών ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές.

Έπειτα από συμφωνία μεταξύ του προέδρου και της αντιπολίτευσης η ημερομηνία των εκλογών μεταφέρθηκε από τις 21 στις 25 Αυγούστου.

Ωστόσο ο Μπζανία δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στις εκλογές λόγω της παρατεταμένης ανάρρωσής του και ζήτησε από τους πολίτες να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του αντιπολιτευόμενου Αλχάς Κβιτσίνια, ο οποίος στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 8 Σεπτεμβρίου, έχασε στις εκλογές από τον Χατζίμπα με διαφορά λίγο μεγαλύτερη από τις 1.000 ψήφους.

Η Αμπχαζία αποσχίσθηκε από την Γεωργία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να την θεωρούν τμήμα της Γεωργίας, αλλά η Ρωσία την αναγνώρισε μετά τον σύντομο πόλεμο κατά της Γεωργίας το 2008. Η Ρωσία διατηρεί στρατό στην Αμπχαζία.

(φωτο:unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί