Τουρκία: Η ποπ σταρ Γκιουλσέν καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών για σχόλια που έκανε επί σκηνής για θρησκευτικά ιδρύματα

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την ποπ σταρ Γκιουλσέν σε φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή για υποκίνηση μίσους και εχθρότητας με αφορμή ένα σχόλιο που έκανε επί σκηνής για τα θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Γκιουλσέν Τσολάκογλου, φυλακίστηκε για λίγο πέρυσι τον Αύγουστο αφού ένα βίντεο με σχόλιά της, τα οποία είχε κάνει τέσσερις μήνες νωρίτερα, είχε εμφανιστεί σε ιστότοπο φιλοκυβερνητικής εφημερίδας.

«Φοίτησε σε Imam Hatip (θρησκευτικό σχολείο). Από εκεί προέρχεται η διαστροφή του», λέει η Γκιουλσέν σε εύθυμο τόνο στο βίντεο, αναφερόμενη σε έναν μουσικό του συγκροτήματός της.

Είχε πει πως έκανε ένα αστείο με συναδέλφους στη διάρκεια μιας παράστασης τον Απρίλιο και ζήτησε συγγνώμη αν προσέβαλε κάποιον, προσθέτοντας πως τα λόγια της χρησιμοποιήθηκαν από κάποιους για να προκαλέσουν πόλωση στην κοινωνία.

Αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα, αφού είχε τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους.

Η σύλληψή της είχε προκαλέσει κατακραυγή, με τους επικριτές να λένε πως στοχοποιήθηκε λόγω της υποστήριξής της στα δικαίωματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και των φιλελεύθερων απόψεών της που είναι αντίθετες με εκείνες του ισλαμικών καταβολών κόμματος AK του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σήμερα την Γκιουλσέν σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή, μετέδωσε το Anadolu. Η ποινή με αναστολή σημαίνει πως η Γκιουλσέν δεν θα μπει στη φυλακή εκτός αν καταδικαστεί για άλλη κατηγορία μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο Ερντογάν, το κόμμα του οποίου AK ανήλθε στην εξουσία πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, φοίτησε και ο ίδιος σε ένα από τα πρώτα σχολεία Imam Hatip, θρησκευτικά ιδρύματα που ίδρυσε το κράτος για να εκπαιδεύσουν νεαρούς άνδρες ώστε να γίνουν ιμάμηδες και ιεροκήρυκες.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί