Το σπάνιο μέταλλο με το ελληνικό όνομα που αψηφά τη βαρύτητα και αναστατώνει τις αγορές

H Goldman Sachs εκτιμά πως το απίστευτο ράλι στο παλλάδιο μπορεί να σπάσει και το φράγμα των $3.000, πριν υποχωρήσει

Το απίστευτο ράλι του παλλαδίου μπορεί να παραταθεί και να δοκιμάσει ακόμα και τα 3.000 δολάρια ανά ουγκιά, αναφέρει ο Τζέφρι Κάρι της Goldman Sachs, ο οποίος ωστόσο συνόδεψε την πρόβλεψη με τη σαφή προειδοποίηση ότι τέτοιες υψηλές τιμές δεν μπορούν να διαρκέσουν καθώς οι τιμές σε επίπεδα ρεκόρ επηρεάζουν τελικά πτωτικά τη ζήτηση.

«Η ανοδική δυναμική είναι σημαντική καθώς η αγορά βρίσκεται τώρα σε φάση που αξιολογεί την προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση», είπε ο Κάρι, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας της Goldman για τα βασικά προϊόντα. Όμως, τα κέρδη δεν θα είναι «βιώσιμα, καθώς όταν η ζήτηση υποχωρήσει, θα την ακολουθήσουν και οι τιμές οι οποίες θα μπουν σε διαδικασία ενός νέου ανοδικού κύκλου, όπως είδαμε τον περασμένο χρόνο», είπε.

Το πολύτιμο μέταλλο που μπήκε στο 202ο με ισχυρό ράλι, έρχεται από ένα 2019 κατά το οποίο η τιμή του αυξήθηκε κατά 54%: αιτία η ισχυρή ζήτηση – το παλλάδιο χρησιμοποιείται στην κατασκευή καταλυτών για εξατμίσεις – που υποσκελίζει την προσφορά. Τα απανωτά ρεκόρ στην τιμή έχουν κάνει τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν το ράλι θα συνεχιστεί. Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs απαντούν θετικά αλλά προειδοποιούν για ασταθή πτήση με αναταράξεις.

«Αυτή η δυναμική είναι πιθανό να συνεχιστεί έως ότου οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αλλάξουν την παραγωγή με μετάβαση σε άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως η πλατίνα και το ρόδιο», είπε ο Κάρι. «Αλλά αυτό πιθανότατα θα συμβεί μόνο όταν οι ελλείψεις παλλαδίου γίνονται αρκετά σοβαρές για να δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγή ενός αυτοκινήτου, το οποίο είναι ακόμα μακρινό ενδεχόμενο».

Η τιμή spot του παλλαδίου έκανε νέο ρεκόρ τη Δευτέρα, στα $ 2.577,27 την ουγγιά. Υποχώρησε κατά 3,5% στα $2.456,18 την Τρίτη, αλλά αυτό είναι ακόμα 80% υψηλότερο από ό,τι πριν από 12 μήνες.

(newmoney – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί