Το Ιράν ζητά τη… σύλληψη Τραμπ με αίτημα στην Interpol!

Τη σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ ζητά με αίτημά του στην Ιντερπόλ το Ιράν, επειδή ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διατάξει τη δολοφονία πριν από έναν χρόνο του Κασέμ Σολεϊμανί.

Η Τεχεράνη ζήτησε από την Ιντερπόλ να εκδώσει «κόκκινη ειδοποίηση» για συνολικά 48 αξιωματούχους των ΗΠΑ για το «ρόλο τους» στη δολοφονία του Σολεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου του 2020 στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής Δικαιοσύνης Γκολάμ Χουσεϊν Ισμαϊλί στην κρατική τηλεόραση, επισημαίνοντας ότι το γειτονικό Ιράκ συνεργάζεται με το Ιράν στο θέμα αυτό.

«Το αίτημα για έκδοση “κόκκινης ειδοποίησης” για 48 άτομα, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διοικητές και αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο και σε δυνάμεις στην περιοχή, που εμπλέκονται στη δολοφονία του μάρτυρα Σουλεϊμανί, παραδόθηκε στην Ιντερπόλ» επεσήμανε ο Ιρανός αξιωματούχος. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παρακολουθεί πολύ σοβαρά την τιμωρία εκείνων που διέταξαν και εκτέλεσαν αυτό το έγκλημα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.Η Ιντερπόλ ιδρύθηκε το 1923 και συμβάλλει στον συντονισμό της δράσης των αστυνομικών δυνάμεων των 194 κρατών μελών της. Μέσω της «Κόκκινης Ειδοποίησης», σαν αυτή που ζήτησε το Ιράν, μπορεί μια χώρα να ζητήσει τη συνδρομή των συνεργαζόμενων κρατών στον εντοπισμό και τη σύλληψη του καταζητούμενου ατόμου. Αλλά σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης η «κόκκινη ειδοποίηση» δεν συνιστά επαρκή νομική βάση για μια σύλληψη.

Η Ιντερπόλ επικαλούμενη τις καταστατικές της αρχές, είχε απορρίψει προηγούμενο σχετικό αίτημα του Ιράν, αλλά η Τεχεράνη ελπίζει ότι με την αποχώρηση του Τραμπ από το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ, θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσει συνέπειες για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο ΥΠ ΕΞ Μάικ Πομπέο και ο πρώην ΥΠ ΑΜ Μαρκ Έσπερ έχουν πει ότι οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν τον Σολεϊμανί – βασικό αρχιτέκτονα της στρατηγικής του Ιράν σε συγκρούσεις, όπου εμπλέκονται οι ΗΠΑ – για να αποτρέψουν μια εν δυνάμει απειλή. Ο Τραμπ είχε πει ότι ο Σολεϊμανί «συνωμοτούσε για το σχεδιασμό άμεσων επιθέσεων» κατά αμερικανικών συμφερόντων.

(Iefimerida)