Το Αζερμπαϊτζάν άφησε ελεύθερους 17 Αρμένιους μετά από μεσολάβηση των ΗΠΑ

Το Αζερμπαϊτζάν άφησε ελεύθερους 17 Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου έπειτα από μεσολάβηση των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

ΗΠΑ και η ΕΕ ανέλαβαν τον ρόλο των μεσολαβητών σε αυτή τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

«Εκτιμώ βαθιά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην επιστροφή των 17 αιχμαλώτων μας πολέμου», έγραψε ο Πασινιάν στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα σημειωθούν νέες «πρόοδοι για την επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων και την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή».

Την Τρίτη το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας διευκρίνισε ότι ο υπουργός Αραράτ Μιρζογιάν, ο Αζέρος ομόλογός του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και ο Αμερικανός Άντονι Μπλίνκεν είχαν τηλεφωνική συνομιλία «με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς» σχετικά με τη «σύνοδο της 2ας Οκτωβρίου στη Γενεύη» στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Μπλίνκεν χαιρέτισε την απελευθέρωση των Αρμένιων αιχμαλώτων και επανέλαβε «τη δέσμευση» των ΗΠΑ υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «εκτιμά τα θετικά βήματα που έχουν κάνει η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν προς μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία».

scr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί