• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τελεσίγραφο Πούτιν σε Μέρκελ: «Οι ενέργειες της Ουκρανίας κλιμακώνουν την ένταση»

Τελεσίγραφο Πούτιν σε Μέρκελ: «Οι ενέργειες της Ουκρανίας κλιμακώνουν την ένταση»

Πλήθος ζητημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ το μεσημέρι της Πέμπτης.


Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ντονμπάς, ανταλλάσσοντας απόψεις για την επίλυση της εσωτερικής κρίσης στην Ουκρανία, μετά την κοινή τους ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, ο Βλ. Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, οι οποίες πρόσφατα κλιμάκωσαν την ένταση στη γραμμή επαφής.

Απευθυνόμενος στην κα Μέρκελ, τόνισε πως το Κίεβο πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, αρχικά με την καθιέρωση άμεσου διαλόγου με τον Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ και τη νομιμοποίηση του ειδικού καθεστώτος του Ντόμπας.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον φυλακισμένο Ρώσο αντιπολιτευόμενο, Αλεξέι Ναβάλνι, με την κα Μέρκελ να εκφράζει το ενδιαφέρον της για την υπόθεση.

Ο Ναβάλνι, εκτίει ποινή φυλάκισης για οικονομικά οικονομικά αδικήματα, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε απεργία πείνας αφού όπως ισχυρίζεται, του δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να τον επισκεφτεί στη φυλακή, γιατρός της επιλογής του, ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι «ικανοποιητική» και «σταθερή».

Τέλος, Μέρκελ και Πούτιν συζήτησαν για τη Λιβύη, χαιρετίζοντας τον σχηματισμό κεντρικής κυβέρνησης για τη μεταβατική περίοδο που βιώνει η χώρα.

(sputniknews – φωτο: photo screenshot)