Σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας διαπίστωσαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Τη σταθερή πορεία ανάπτυξης των σχέσεων Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας, διαπίστωσαν κατά τη συνάντησή τους στο Ριάντ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud.

Ο Κύπριος υπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί ανασκόπησαν στο πλαίσιο κατ’ ιδίαν συνάντησης και διευρυμένων διαβουλεύσεων που είχαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας, διαπιστώνοντας με ικανοποίηση την σταθερή πορεία ανάπτυξής στην οποία αυτές βρίσκονται τα τελευταία χρόνια.

Συζήτησαν επίσης τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι το εμπόριο και η οικονομία, η άμυνα, η ασφάλεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Σε σχέση με το τελευταίο, χαιρέτισαν ως ιδιαίτερα σημαντική την εξαγγελθείσα πρόθεση για έναρξη προσεχώς απευθείας πτήσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για τις σχέσεις ΕΕ – Σαουδικής Αραβίας, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, με έμφαση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη, υπό το φως της περαιτέρω αποσταθεροποίησης που έχει προκαλέσει η πρόσφατη υπογραφή των δύο παράνομων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αλλά και της Διάσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Σαουδάραβα ομόλογό του για τις κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό.

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε γίνει δεκτός από τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdulaziz Al Saud, προς τον οποίο διαβίβασε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για να επισκεφθεί την Κύπρο, ενώ στο πλαίσιο της συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις για τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Με το πέρας των επαφών του στο Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει σήμερα το βράδυ για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί