Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής σκότωσε οκτώ ανθρώπους πυροδοτώντας μια βόμβα στο Όσλο και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε 69 ακόμα ανθρώπους σε κοντινό νησί, πολλοί εκ των οποίων ήταν έφηβοι που συμμετείχαν σε μια θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος τον Ιούλιο του 2011. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φρικαλεότητα που έχει γίνει εν καιρώ ειρήνης στη Νορβηγία.
Ο Μπράιβικ εκτίει τη μέγιστη ποινή κάθειρξης στη Νορβηγία –21 έτη– η οποία μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.
Αν και ο Μπράιβικ μπορεί να ζητήσει να εξεταστεί αίτημα αποφυλάκισής του υπό όρους αφού έχει εκτίσει τα 10 πρώτα χρόνια της ποινής του –μια προϋπόθεση που θα πληροί τον Ιούλιο του 2021—εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν συντρέχουν λόγοι για να αφεθεί ελεύθερος.
«Κατ’ απαίτησή του έχω αποστείλει αίτημα αποφυλάκισης», δήλωσε ο δικηγόρος του Μπράιβικ, ο Έινσταϊν Στόρβικ, στο VG. «Είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι φυλακισμένοι (που μπορεί να τελούν υπό κράτηση επ’ αόριστον) και θέλει να το χρησιμοποιήσει», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Στόρβικ, ο Μπράιβικ θα εκκινήσει εκ νέου νομική διαδικασία αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής του.
Οι αντιδράσεις στην είδηση ήταν άμεσες και έντονες. «Ποτέ δεν θα αφεθεί ελεύθερος. Ποτέ!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ρέιμοντ Γιόχανσεν, δήμαρχος του Όσλο, που την περίοδο των επιθέσεων ήταν γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος.
Η Νορβηγία έχει από τα πλέον φιλελεύθερα καθεστώτα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το έγκλημα και την τιμωρία, με πολλούς κρατούμενους να αφήνονται ελεύθεροι αφού εκτίσουν τα δύο τρίτα της ποινής τους. Ωστόσο, οι εγκληματίες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση επ’ αόριστον εάν κριθεί ότι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την κοινωνία.
(φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΠΑΣΟΚ: Οι δελφινομαχίες της ΝΔ δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό
- Ν. Κογιουμτσής: Να επανέλθει η προστασία των επαγγελματικών μισθώσεων στα 9+3 έτη – Υπέρογκα τα ενοίκια στην Ερμού
- Δεν θα πιστεύετε τι έκανε μια 22χρονη στη Σκωτία! Απίστευτη απάτη έγινε viral, vid
- Παγκόσμια ανησυχία! Τι ειπώνεται σε σχέση με την «ανάπτυξη μιας υπερνοημοσύνης»
- Olympia Dialogues: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η… Σιγκαπούρη της Ευρώπης
- Τι απόφαση αναμένεται να λάβει σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με το Ισραήλ και τη Γάζα
- Δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής – Σήμερα η δίκη της έκπτωτης δημάρχου κι άλλων επτά προσώπων
- Μητσοτάκης για Τέμπη: Αυτή είναι μία προσπάθεια πολιτικού ακτιβισμού η οποία δεν ξεκίνησε από τους γονείς
- Τελικά θα πάνε Πούτιν και Τραμπ στη Βουδαπέστη; Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, vid
- “Ας κρατήσουν οι χοροί”: Το “αντίο” στον Διονύση Σαββόπουλο