Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, θεωρεί πως η ομοφωνία δεν βοηθάει την ΕΕ να δράσει γρήγορα.
Όπως δήλωσε, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, την διπλωματική, δηλαδή, υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Ας το παραδεχτούμε, η Ευρώπη μπορεί να είναι αργή. Η ομοφωνία σημαίνει ότι δεν μπορούμε πάντα να ενεργούμε με την ταχύτητα που απαιτείται. Φυσικά, υπάρχουν πολιτικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, αυτό είναι φυσικό. Αλλά η ομοφωνία χρησιμοποιείται επίσης από ορισμένους ως διαπραγματευτικό εργαλείο. Και δεν μπορεί το βέτο μιας χώρας να καθορίζει την πολιτική για τις άλλες».
Τι σημαίνει άραγε αυτό; Οι διεθνιστές θα λαμβάνουν τις αποφάσεις που χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν, όπως επί παραδείγματι η Ουγγαρία και η Σλοβακία;
Σε άλλο σημείο ανέφερε η Κάλας:
«Θα πρέπει να τολμήσουμε να εξετάσουμε και την λέξη από Q (σ.σ. ειδική πλειοψηφία). Αυτό σημαίνει μια σταδιακή επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας».
Με την ειδική πλειοψηφία η ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την ομοφωνία.
Πρέπει να συμφωνούν τουλάχιστον 15 από τα 27 κράτη μέλη και να αντιπροσωπεύεται το 65% του πληθυσμού της ΕΕ στο σύνολο.
Τι θέλει να κάνει η Κάλας;
Η ειδική πλειοψηφία εφαρμόζεται ήδη εντός ΕΕ αλλά όχι στα μεγάλα θέματα της κοινής εξωτερικής πολιτικής, όπου ισχύει η ομοφωνία, όπως σε περιπτώσεις κυρώσεων κατά τρίτων χωρών κτλ.
Η Κάλας θέλει να εφαρμόζεται η ειδική πλειοψηφία και σε σχέση με τέτοια θέματα, ώστε να μπορεί η ΕΕ γρήγορα να εφαρμόζει, για παράδειγμα, τις διεθνιστικές πολιτικές κατά της Ρωσίας, αποφεύγοντας το βέτο.
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πόλεις στη Σελήνη και τον Άρη τα αμέσως επόμενα χρόνια θέλει ο Μασκ
- Ισπανία: Ενίσχυση της Δεξιάς σε τοπικές εκλογές – Πανωλεθρία για τους σοσιαλιστές, νίκη της Κεντροδεξιάς
- Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Καλλιθέα: Αγωνία για το 2χρονο κοριτσάκι που έπεσε σε συντριβάνι και τραυματίστηκε σοβαρά
- Νέο σοκ στην Ινδία: 22χρονος πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία ενώ έπαιζε διαδικτυακό παιχνίδι
- Σ. Ζαχαράκη: Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό αποτελεί σταθερή και διαχρονική προτεραιότητα
- Νίκη Τακαΐτσι στην Ιαπωνία: Αλματώδη άνοδο στο χρηματιστήριο του Τόκιο
- Τι επιδόματα και παροχές θα πληρωθούν αυτή την εβδομάδα
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Φεβρουαρίου
- «Συντριπτική νίκη» της Τακαΐτσι στην Ιαπωνία: Την χαιρέτισε ο Τραμπ









