Επομένως μετά την αύξηση αυτή από τις 27 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 0,5%, ενώ αυτό της οριακής χρηματοδότησης στο 0,75%.
Παράλληλα το Δ.Σ. απεφάσισε σήμερα τη δημιουργία του Μηχανισμού Προστασίας Μετάδοσης, (της νομισματικής πολιτικής) προκειμένου να αποφευχθούν οι ασύμμετρες αυξήσεις των αποδόσεων (και συνεπώς του κόστους δανεισμού) μεταξύ των επιμέρους κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόφαση που ανακοινώθηκε πριν από λίγο αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι σκόπιμο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής από ό,τι είχε σηματοδοτήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τους κινδύνους πληθωρισμού». Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η αύξηση θα ήταν μόνο κατά 0,25%.
Η περαιτέρω ομαλοποίηση (δηλαδή άνοδος) των επιτοκίων θα αποφασιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο. Όπως αναφέρει η απόφαση, η μελλοντική πορεία των επιτοκίων που θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και θα αποσκοπεί στο να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα.
Όσον αφορά στον Μηχανισμό Προστασίας της Μετάδοσης (της νομισματικής πολιτικής), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για μια «εργαλειοθήκη» η οποία θα ενεργοποιείται όταν οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων καταδεικνύουν σοβαρούς κινδύνους στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Με άλλα λόγια όταν παρατηρούνται δυσανάλογα μεγάλες αυξήσεις των αποδόσεων σε ορισμένα μόνο κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Η έκταση των αγορών των ομολόγων αυτών που θα πραγματοποιεί η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά θα εξαρτάται από το τη σοβαρότητα των κινδύνων που εγκυμονεί η εκάστοτε κατάσταση. «Το εύρος των αγορών δεν θα περιορίζεται εκ των προτέρω» αναφέρει η απόφαση της ΕΚΤ.
(απεμπε – φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συρία: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι
- M. Θεμιστοκλέους: “Οργανώσαμε το αρτιότερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ευρώπη”
- Σπάνιες εικόνες: Drone κοντά στο μέτωπο καθοδηγεί αμάχους, vid
- Τράπεζες σε φάση ανάπτυξης: Η ΤτΕ καταγράφει ισχυρή πιστωτική επέκταση το 2025, με πτώση επιτοκίων και άνοδο καταθέσεων
- “We Wish You a Merry Christmas” τραγούδησαν στον Τραμπ στο Παλμ Μπιτς, vid
- Για πόσο θα ταλαιπωρεί ακόμα τους Ουκρανούς ο Ζελένσκι; Πάλι διακοπές ρεύματος σε περιφέρειες της χώρας
- Ν. Ανδρουλάκης: “Ψεύτικο το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος»”
- Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό, έξω από το τουρκικό προξενείο
- Μια γάτα έκλεψε την παράσταση πάνω στο μνημείο του…Στόουνχεντζ! ΒΙΝΤΕΟ
- Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων για το 2026
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΜΕΤΡΟ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ









