Ρωσία: 5μιση χρόνια φυλάκιση σε εκπαιδευτικό που παρομοίασε τον Πούτιν με τον Χίτλερ

Πρώην εκπαιδευτικός στη Ρωσία καταδικάστηκε σε κάθειρξη πεντέμισι ετών σε αποικία κρατουμένων για τα σχόλια που έκανε διαδικτυακά για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ρωσικό «φασισμό» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα η μνηστή του.

Ο Νικίτα Τουσκάνοφ, 29 ετών, έκανε τις αναρτήσεις αυτές τον περασμένο Οκτώβριο μετά τον βομβαρδισμό της γέφυρας Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτηθείσα Κριμαία, μια σημαντική επίθεση για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία.

Ο Τουσκάνοφ χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «δώρο γενεθλίων για τον Πούτλερ» –ένας υποτιμητικός όρος που σχετίζει τον Ρώσο πρόεδρο με τον Αδόλφο Χίτλερ. Όταν η Ρωσία ανταπάντησε σε πυραυλικά χτυπήματα εναντίον ουκρανικών πόλεων, εκείνος έκανε λόγο για «την εκδίκηση του φασισμού του Πούτιν για τη γέφυρα Κέρτς».

Η μνηστή του Αλεξάντρα Κοτσάνοβα δήλωσε στο Reuters ότι η εκδίκαση της υπόθεσής του δεν διήρκησε «πάνω από 10 λεπτά» ενώπιον των δικαστών και ότι θα καταθέσει έφεση.

Η Ρωσία εισήγαγε νέα νομοθεσία λογοκρισίας αφού εξαπέλυσε πόλεμο κατά της Ουκρανίας πέρυσι, που προβλέπει μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης για όσους «δυσφημούν» τις ένοπλες δυνάμεις ή διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες γι’ αυτές.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο ο Τουσκάνοφ έγραψε τις αναρτήσεις αυτές, η Κοτσάνοβα είπε πως εκείνος θεωρεί ότι «ήταν αναγκαίο να γράψει, να μιλήσει και να δείξει ότι δεν συμφωνεί. Αντιλαμβανόταν τους κινδύνους αλλά και πάλι αποφάσισε ότι αυτό ήταν πιο σημαντικό, ότι αυτές ήταν οι αρχές του».

Αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB συνέλαβαν τον Τουσκάνοφ στο σπίτι του στην πόλη Σικτίβκαρ στις 7 Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό δίκτυο Mediazona. Στη συνέχεια το όνομά του προστέθηκε στη βάση δεδομένων των ομοσπονδιακών αρχών με «τρομοκράτες και εξτρεμιστές».

Σύμφωνα με το Mediazona, ο Τουσκάνοφ απολύθηκε το 2021 από τη θέση του καθηγητή Ιστορίας σε μια μικρή πόλη στα βόρεια Ουράλια επειδή πραγματοποίησε πικετοφορία για να εκφράσει τη στήριξή του προς τον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Του έχουν επιβληθεί επίσης δύο φορές πρόστιμα για αντιπολεμικές αναρτήσεις από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, αν και ένα από τα πρόστιμα ακυρώθηκε.

(απεμπε – απεμπε-EPA-AFP photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί