«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών», επανέλαβε η Σεϊνμπάουμ. «Το Μεξικό υποστηρίζει σθεναρά ότι η Αμερική δεν ανήκει σε κανένα δόγμα και σε καμία υπερδύναμη. Η αμερικανική ήπειρος ανήκει στους λαούς της κάθε χώρας που την συναποτελούν» είπε στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί η πρόεδρος.
Η πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Μεξικό είναι κυρίαρχη χώρα και ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.
Η δήλωση αυτή έγινε μετά τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το Σαββατοκύριακο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διατάξει στρατιωτική δράση στο Μεξικό εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών.
«Είναι αναγκαίο να επαναλάβουμε ότι στο Μεξικό κυβερνά ο λαός και ότι είμαστε μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα. Συνεργασία, ναι. Υποταγή και επέμβαση, όχι», είπε η Σεϊνμπάουμ.
Η δήλωση της Σεϊνμπάουμ, την οποία διάβασε στην αρχή της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, συνάδει με το Σύνταγμα του Μεξικού, το οποίο ορίζει ως βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τη μη επέμβαση.
Λίγο αφότου επέστρεψε στην προεδρία, πέρυσι, ο Τραμπ χαρακτήρισε τρομοκρατικές οργανώσεις το καρτέλ Σιναλόα και άλλες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, αναβιώνοντας ένα σχέδιο που είχε αναστείλει το 2019, κατόπιν αιτήματος του τότε προέδρου του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Τον Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να καταπολεμήσει τα καρτέλ.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EFE photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Π. Μαρινάκης: «Βανδαλισμοί και τραμπουκισμοί στα μπλόκα των αγροτών, είναι ντροπή»
- Η σερβιτόρα που έβαλε κατά λάθος φωτιά σε μπαρ στο Κραν-Μοντανά πέθανε από ασφυξία
- Μπλόκο Νίκαιας: Βανδάλισαν τα τρακτέρ δύο αγροτών που πήγαν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
- ΣΥΡΙΖΑ: Η εθνική άμυνα δεν προσφέρεται για προσωπική προβολή και μικροκομματική αξιοποίηση
- Συλληπητήρια του Κ. Τασούλα για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου
- Ξεκίνησε η συνάντηση Χατζηδάκη – Τσιάρα με τους εκπροσώπους των 14 αγροτικών μπλόκων
- Ανατροπή στη Μ. Βρετανία με την Ψηφιακή Ταυτότητα: «Μετά από πιέσεις κάνει πίσω ο Στάρμερ»
- Η Shuri συναντά τους Fantastic Four στο νέο επικό teaser του «Avengers: Doomsday», vid
- Κίνα: Κυριαρχία στην παγκόσμια οικονομία και το 2025, με εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ 1,2 τρις δολαρίων
- Ο ηθοποιός Τίμοθι Μπάσφιλντ κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: “Είναι όλα ψέμματα”









