«Πρέπει να επιταχύνουμε τις παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν» λέει ο αρχηγός του αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια ώστε να βοηθήσουν το νησί να υπερασπιστεί τον εαυτό του», εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

«Η ταχύτητα με την οποία εμείς, οι ΗΠΑ, και άλλες χώρες βοηθάμε την Ταϊβάν να βελτιώσει τις αμυντικές της ικανότητες πιστεύω ότι μάλλον θα πρέπει να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ Μίλι στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο.

Ο Μίλι επεσήμανε ότι η Ταϊβάν χρειάζεται όπλα, όπως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άλλα που μπορούν να στοχοθετήσουν πλοία από την ξηρά.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να βελτιωθούν ο στρατός της Ταϊβάν και οι ικανότητές της αντιαεροπορικής άμυνας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος πάροχος όπλων της Ταϊβάν. Όμως το νησί παραπονείται από πέρυσι για καθυστερήσεις στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων, όπως αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, καθώς η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Κίνα θεωρεί το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της (και έτσι αναγνωρίζεται διεθνώς). Ακόμα και οι ΗΠΑ επίσημα αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας.

Το Πεκίνο εναντιώνεται στη σύσφιξη των σχέσεων τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις αρχές στην Ταϊπέι, όπου κυβερνά κόμμα που τάσσεται ρητά υπέρ της ανεξαρτησίας.

Τις τελευταίες ημέρες ο κινεζικός στρατός πραγματοποιεί θαλάσσια γυμνάσια ενόψει των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων της Ταϊβάν, που θα διεξαχθούν στο τέλος Ιουλίου στο πλαίσιο των οποίων θα γίνει προσομοίωση αποκλεισμού του νησιού από την Κίνα.

Ο Μίλι δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται «σε πολύ χαμηλό σημείο», όμως εκτίμησε ότι οι πρόσφατες διπλωματικές συναντήσεις, όπως αυτή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, είναι σημαντικές για την άμβλυνση των εντάσεων.

Ο στρατηγός επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν αν χρειάζεται να αλλάξουν τις θέσεις κάποιων αμερικανικών βάσεων στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.

Οι περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή σταθμεύουν στη βορειοανατολική Ασία, περιλαμβανομένων 28.500 στρατιωτών στη Νότια Κορέα και 56.000 στην Ιαπωνία.

«Εξετάζουμε σοβαρά εναλλακτικές επιλογές για τις βάσεις», είπε.

(φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί