Πούτιν για την φιλοδυτική Γεωργία: «Κάποιοι σε αυτή τη χώρα έχουν τρελαθεί»

Μια εβδομάδα μετά την επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων που συνδέουν τη Γεωργία και τη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέδειξε χθες πως το Τιφλίδα και η Μόσχα πρέπει να επιδιώξουν την περαιτέρω αναθέρμανση των σχέσεών τους.

«Είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε το δικό μας μέρος του δρόμου, λαμβάνουμε μέτρα διευκόλυνσης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι μας», είπε ο κ. Πούτιν αναφερόμενος στη Γεωργία, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ρώσους επιχειρηματίες χθες Παρασκευή, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Παράλληλα ο αρχηγός του ρωσικού κράτους είπε πως του προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός πως έγιναν διαδηλώσεις στη Γεωργία εξαιτίας της επανέναρξης των πτήσεων. Κάποιοι στη χώρα αυτή «έχουν τρελαθεί», είπε ο Πούτιν.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Ρωσία προχώρησε, μάλλον απρόσμενα, στην άρση της προϋπόθεσης για θεωρήσεις διαβατηρίων που έθετε στους γεωργιανούς πολίτες και επέτρεψε στις αεροπορικές εταιρίες της Γεωργίας να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο. Η αεροπορική κίνηση ξανάρχισε την περασμένη εβδομάδα.

Αρκετοί πολίτες της Γεωργίας υποδέχθηκαν με ανακούφιση τα μέτρα αυτά, καθώς στη Ρωσία ζει μεγάλη γεωργιανή διασπορά, ενώ υπάρχουν πολλές μεικτές οικογένειες. Όμως έγιναν επίσης διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, καθώς μερίδα του πληθυσμού συνεχίζει να τρέφει έντονα αντιρωσικά αισθήματα.

Εξάλλου η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας Σαλώμη Ζουραμπισβίλι επέκρινε με οξύ τόνο τις κινήσεις της κυβέρνησης της χώρας, τονίζοντας πως ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να κατέχει τμήματα της γεωργιανής επικράτειάς.

Δεν είναι δυνατό να γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις, τόνισε χθες, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, ευχόμενη ταυτόχρονα επιτυχία στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία χαρακτηρίζονται από εντάσεις για χρόνια, ειδικά μετά τον πόλεμο-αστραπή του 2008. Η ένοπλη σύρραξη εκείνη είχε οδηγήσει στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών.

Η πιο πρόσφατη διαδικασία επιφυλακτικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στη Μόσχα και στην Τιφλίδα τερματίστηκε το 2019, όταν ξέσπασαν ταραχές στην άλλοτε σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου μετά την εμφάνιση ρώσου πολιτικού στο γεωργιανό κοινοβούλιο.

(απεμπε-EPA-AFP Pool photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί