και να υπάρξει ανθρωπιστική πρόσβαση στους πληθυσμούς της περιοχής.
“Οι βομβαρδισμοί και άλλες επιθέσεις κατά των πολιτών στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν”, αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωση.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί επειγόντως από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια”, πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε αυτή τη δήλωση που υπογράφει μαζί με τον αρμόδιο Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια Γιάνεζ Λέναρτσιτς.
Την ίδια ώρα η Γαλλία επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν χθες, Τετάρτη, στη στρατηγική πόλη Σακαρέμπ παρά το τελεσίγραφο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποχωρήσουν.
Πρωτοφανείς φονικές μάχες σημειώθηκαν μεταξύ του τουρκικού στρατού και των συριακών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία και προκάλεσαν τριβές μεταξύ της ‘Αγκυρας και της Μόσχας, της συμμάχου της Δαμασκού.
“Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων οδήγησε στο τυφλό μακελειό εκατοντάδων πολιτών. Οι επιθέσεις συνεχίζουν να περιλαμβάνουν πολιτικούς στόχους σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε ιατρικές εγκαταστάσεις και σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας”, δηλώνουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
“Τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι στη βορειοδυτική Συρία είναι απαράδεκτα”, επιμένουν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση. Ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα είναι η αξιόπιστη πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς, την οποία διευκολύνει ο ΟΗΕ”.
Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές που έχει ανακτήσει η Δαμασκός, ζουν στην περιοχή της Ιντλίμπ.
Σχεδόν 500.000 εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των μαχών τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ.
(φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παραβιάσεις της συμφωνηθείσας εκεχειρίας καταγγέλλει o πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου
- ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ “δοκιμάστηκε και απέτυχε” λέει ο Λευκός Οίκος
- Στη ΜΕΘ με βακτηριακή μηνιγγίτιδα 19χρονος φοιτητής στα Τρίκαλα – Προσπάθεια αποδιασωλήνωσής του αύριο
- Ποδόσφαιρο-Super League (Play Out 9-14, 2η αγωνιστική): Αυτή είναι η βαθμολογία
- Drone χτύπησε μεγάλο πετρελαιαγωγό στη Σ. Αραβία παρά την εκεχειρία
- Τότε ξεκινά στο Πακιστάν ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν
- Επανέρχονται τα δρομολόγια του Προαστιακού τις καθημερινές στο τμήμα αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια – αεροδρόμιο
- 5 τρόποι για να καταλάβετε αν ένα αυγό είναι χαλασμένο
- Στον απόηχο του ρωσικού ισχυρισμού – Τι θα γινόταν αν η ΕΕ αποκτούσε πυρηνικά όπλα;
- Νομικός γρίφος η υπηκοότητα ενός μωρού: Γεννήθηκε σε πτήση από Τζαμάικα προς Ν. Υόρκη!









