το οποίο είχε ανεγερθεί για την αποτροπή της διαρροής ραδιενέργειας μετά το δυστύχημα του 1986, δεν μπορεί πλέον να επιτελέσει πλήρως τον σκοπό του, καθώς έχει υποστεί ζημιά από πλήγμα drone, τόνισε χθες Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), αναφερόμενος σε πλήγμα για το οποίο το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα, η οποία αποποιήθηκε την ευθύνη.
Ο ΔΟΑΕ εξήγησε ότι σε επιθεώρηση που έκανε την περασμένη εβδομάδα στο ατσάλινο κέλυφος, που είχε ολοκληρωθεί το 2019, διαπιστώθηκε ότι η ζημιά που υπέστη από πλήγμα drone τον Φεβρουάριο, τρία χρόνια αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με την εισβολή του ρωσικού στρατού, προκάλεσε ζημιά.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Μαριάνο Γκρόσι ανέφερε ότι η επιθεώρηση «επιβεβαίωσε» πως το προστατευτικό κέλυφος «έχει απολέσει τη βασική λειτουργία ασφαλείας του, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας περιορισμού» της ραδιενέργειας, πάντως δεν διαπιστώθηκε ζημιά στα δομικά στοιχεία του, ούτε στα «συστήματα μόνιμης επιτήρησης» της εγκατάστασης.
Σύμφωνα με τον κ. Γκρόσι, έχουν γίνει ήδη κάποιες εργασίες επισκευής, αλλά θα χρειαστεί «συνολική αποκατάσταση» του κελύφους, που «παραμένει απόλυτα απαραίτητη για να προληφθεί περαιτέρω φθορά και να υπάρξουν εγγυήσεις για τη μακροπρόθεσμη πυρηνική ασφάλεια».
Η υπηρεσία, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ανακοίνωσε τη 14η Φεβρουαρίου πως οι ουκρανικές αρχές την ενημέρωσαν ότι μη επανδρωμένο εναέριο όχημα με εκρηκτική γόμωση έπληξε την εγκατάσταση, προκαλώντας πυρκαγιά και ζημιά στο προστατευτικό κέλυφος γύρω από τον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 4, ο οποίος είχε καταστραφεί στο δυστύχημα του 1986, όταν η Ουκρανία ανήκε στη σοβιετική ένωση.
Ο ΟΗΕ ανέφερε τον Φεβρουάριο πως τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν σε φυσιολογικά και σταθερά επίπεδα και δεν έλαβε αναφορές για διαρροές.
Η καταστροφή του 1986 σκόρπισε ραδιενέργεια σε όλη την Ευρώπη κι ώθησε τις σοβιετικές αρχές να κινητοποιήσουν πελώριο αριθμό ανδρών και τεράστιες ποσότητες εξοπλισμού και υλικού για να περιορίσουν τις συνέπειες του δυστυχήματος. Ο τελευταίος αντιδραστήρας της μονάδας που απέμενε σε λειτουργία έκλεισε το 2000.
Ο ρωσικός στρατός είχε καταλάβει το εργοστάσιο και την περιοχή γύρω από αυτό για πάνω από έναν μήνα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς μονάδες του προσπαθούσαν να προελάσουν και να φθάσουν στην πρωτεύουσα Κίεβο.
Ο ΟΗΕ έκανε την επιθεώρηση στο εργοστάσιο ταυτόχρονα με ελέγχους σε υποσταθμούς του συστήματος ηλεκτροδότησης σε όλη την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος οδεύει να συμπληρώσει τέσσερα χρόνια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δράμα: Απεγκλωβίστηκαν όλοι οι επισκέπτες από το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού – Δείτε βίντεο
- Ο Έλον Μασκ χέρι-χέρι με την σύντροφό του στο γάμο του Dan Scavino στο θέρετρο του Τραμπ, vid
- Η πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη της δεκαετίας στο Μεξικό: Αποκαλύφθηκε τάφος 1.400 ετών των Ζαποτέκ – Εικόνες
- Βιβλική καταστροφή στον Αγιόκαμπο Λάρισας: Φούσκωσαν χείμαρροι, η θάλασσα βγήκε στη στεριά, vid)
- Επιστήμονες δημιούργησαν σωλήνες που υπόσχονται κατασκευή πλοίων που δεν βυθίζονται, vid
- ΒΙΝΤΕΟ: Ισπανός ράπερ έπεσε από ύψος 20 μέτρων σε συναυλία σοκάροντας τους θεατές
- Nishiyama Onsen Keiunkan: Αυτό είναι το παλαιότερο ξενοδοχείο στον κόσμο – Λειτουργεί εδώ και 1.300 χρόνια, vid
- Πορτογαλία: 2,5 δισεκ. ευρώ πακέτο βοήθειας μετά το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Κριστίν, vid
- Το περπάτημα μόλις 5 λεπτών την ημέρα κάνει τη διαφορά!
- Τραγικό τέλος: Νεκρός στη θάλασσα εντοπίστηκε ο σύντροφος της εγγονής του Μικ Τζάγκερ
Κύρια Θέματα









