Συμπλοκή Τούρκων σε εκλογικό κέντρο στην Ολλανδία

Δεκάδες αστυνομικοί επενέβησαν χθες, Κυριακή, το βράδυ για να τερματίσουν "σημαντική συμπλοκή" σε εκλογικό κέντρο που έχει εγκατασταθεί στο Άμστερνταμ για τους τουρκο-ολλανδούς ψηφοφόρους που μπορούν να ψηφίσουν εκ των προτέρων για τις πολύ αμφίρροπες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα εικόνες που δείχνουν πολλούς αστυνομικούς, κάποιοι από τους οποίους φέρουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών ή συνοδεύονται από σκύλους, να προσπαθούν να χωρίσουν τις δύο αντίπαλες πλευρές.

Η συμπλοκή ξέσπασε χθες το βράδυ λίγο πριν να κλείσει το εκλογικό τμήμα που έχει στηθεί στο κέντρο διασκέψεων RAI ύστερα από διαπληκτισμό ανάμεσα σε εκπροσώπους αντίπαλων πλευρών, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Σε ερώτηση του AFP, η αστυνομία απάντησε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω προς το παρόν.

Σύμφωνα με το NOS, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επρόκειτο για “σημαντικό επεισόδιο”. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, “υπήρξαν φωνές, πανικός και χάος”. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε μερικές ώρες αργότερα.

Οι αρχές δεν διευκρίνισαν ανάμεσα σε ποιες πλευρές ξέσπασε ο διαπληκτισμός.

Η τουρκο-ολλανδική κοινότητα της Ολλανδίας μετρά περίπου 400.000 μέλη, στην πλειονότητά τους απογόνους εργατών που μετανάστευσαν στην Ευρώπη τα χρόνια του 1960/70.

Ο 69χρονος Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει στις 14 Μαΐου την πιο αβέβαιη εκλογική αναμέτρηση από την άνοδό του στην εξουσία, καθώς για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με ενωμένο μέτωπο της αντιπολίτευσης εν μέσω κρίσης στη χώρα.

Την προεδρία διεκδικούν από τον Ερντογάν τρεις υποψήφιοι, αλλά ένας θεωρείται ο πραγματικός του αντίπαλος: ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο υποψήφιος συνασπισμού έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκτείνονται από την εθνικιστική δεξιά ως την δημοκρατική αριστερά, στον οποίο κυριαρχεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο ίδρυσε ο πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

(απεμπε – απεμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί