Η συνέντευξη δόθηκε στις 28 Μαΐου λίγες ημέρες προτού ο Μπάιντεν αναπτύξει μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στο εσωτερικό.
Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει πως ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, ο Μπάιντεν είπε: “Υπάρχει κάθε λόγος οι άνθρωποι να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα”.
Ο Μπάιντεν, που προέτρεπε για ένα τέλος στον πόλεμο που διαρκεί ήδη οκτώ μήνες, είπε επίσης πως “είναι αβέβαιο” αν οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Τον περασμένο μήνα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο με σκοπό να καταστρέψει την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς μετά την επίθεσή της μέσα στο Ισραήλ που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι και περισσότεροι από 250 άνθρωποι να συλληφθούν ως όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Περίπου 120 όμηροι παραμένουν στη Γάζα.
Από τις ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 36.00 άνθρωποι στη Γάζα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές εκεί, που λένε πως τα πτώματα χιλιάδων άλλων ανθρώπων θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν τον πόλεμο, αλλά επιρρίπτουν την ευθύνη στον Νετανιάχου για τις αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, και θα τον καταψήφιζαν αν διεξάγονταν εκλογές.
Μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους γίνονται κάθε εβδομάδα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που απαιτούν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και καλούν τον Νετανιάχου να παραιτηθεί.
ΑΠΕΜΠΕ – απεμπε-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό υπάρχει προσπάθεια από τους διεθνιστές να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη
- Πώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο
- Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο