Η πρώην σοβιετική δημοκρατία – η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία – υπέβαλε φέτος αίτημα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταδίκασε έντονα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Μολδαβία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, ενώ στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας έχει αναπτυχθεί ρωσική στρατιωτική δύναμη.
«Η Μολδαβία είναι μια ουδέτερη χώρα… αλλά η Ρωσία δεν σέβεται την ουδετερότητά μας, διατηρώντας στρατεύματα στο έδαφος της Μολδαβίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα», δήλωσε η Σάντου.
Η Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, διέθεσε φέτος περίπου 202 εκατομμύρια ευρώ (ή 0,45% του ΑΕΠ της) σε αμυντικές δαπάνες.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιωτική δύναμη στην Υπερδνειστερία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν, ύστερα από ένοπλες συγκρούσεις, οι φιλορώσοι αυτονομιστές απέσπασαν μέρος της περιοχής από τον έλεγχο του Κισινάου.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Μολδαβία ότι λόγω της απειλής για την ασφάλεια των ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδνειστερία ελλοχεύει ο κίνδυνος στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Η πρόεδρος Σάντου επανέλαβε σήμερα ότι η Μολδαβία επιθυμεί την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.
(φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Carpa uasi”: Η μοναδική κατασκευή των Ίνκας του 15ου αιώνα αποκαλύπτει τα μυστικά της
- Το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Μελίσα – Δείτε βίντεο από ελικόπτερο που κόβει την ανάσα
- Τα ρομπότ χειρουργούν πλέον με μεγάλη ακρίβεια – Βίντεο με τη δοκιμή σε αυγό χωρίς να σπάσει
- Τανζανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια
- Μεντβέντεφ για Poseidon: «Μπορεί να θεωρηθεί ένα πραγματικό όπλο της Ημέρας της Κρίσης»
- Κομοτηνή: 82χρονος πέθανε από ανακοπή μετά από επίθεση από τον 51χρονο γιο του
- Δεξιά «βόμβα»: Τι θα διοργανώσει στην Ουάσινγκτον Αμερικανίδα βουλευτής
- Με ποιόν θα συναντηθεί την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- ΔΥΠΑ: 183 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Νοέμβριο
- Manpower: Η τεχνολογία ανασχηματίζει ραγδαία τον ρόλο της εργασίας – Τα στοιχεία για την Ελλάδα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΑΑΔΕ
ΧΡΕΗ
ΑΨΙΔΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΓΙΑΤΡΟΙ
ΑΑΔΕ
ΓΙΟΡΤΗ









