ΜΚΟ ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τα πλήγματα των Ισραηλινών Δυνάμεων (IDF) που στοίχισαν τη ζωή σε 7 μέλη της

Η οργάνωση αρωγής World Central Kitchen (WCK) ανακοίνωσε ότι ζητεί τη διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας για τα πλήγματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) που σκότωσαν επτά μέλη» της ομάδας της στη Γάζα τη Δευτέρα.

«Την 1η Απριλίου 2024, οι (IDF) σκότωσαν 7 εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας που απασχολούνταν από την World Central Kitchen (WCK), μια διεθνώς αναγνωρισμένη ανθρωπιστική οργάνωση», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η διευθύνουσα σύμβουλος της WCK Έριν Γκορ και ο εκτελεστικός συμπρόεδρος/ταμίας της οργάνωσης Χαβιέρ Γκαρσία.

«Οι εργαζόμενοι (ανθρωπιστικής) βοήθειας που σκοτώθηκαν ήταν πολίτες της Αυστραλίας, του Καναδά/ΗΠΑ (διπλή υπηκοότητα), της Γάζας, της Πολωνίας, και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ισραήλ παραδέχθηκε τους φόνους, αλλά το χαρακτήρισε (το συμβάν) ‘ένα τραγικό γεγονός στο οποίο οι δυνάμεις μας μη εσκεμμένα έβλαψαν μη-μάχιμους’ και κάτι που ‘συμβαίνει στον πόλεμο’», προσθέτουν.

«Αυτή ήταν μια στρατιωτική επίθεση που περιλάμβανε πολλαπλά πλήγματα και είχε στόχο τρία οχήματα της WCK. Και τα τρία οχήματα μετέφεραν αμάχους, έφεραν επισήμανση ότι είναι οχήματα της WCK και οι κινήσεις τους ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες ήταν ενήμερες για το δρομολόγιο, τη διαδρομή και την ανθρωπιστική αποστολή τους».

Στην ανακοίνωση αυτή ζητείται από τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Πολωνίας και της Βρετανίας να μετάσχουν μαζί τους σε μια έρευνα από τρίτο μέρος για τις επιθέσεις και «για το αν έγιναν εσκεμμένα ή αν παραβιάστηκε με κάποιον άλλο τρόπο το διεθνές δίκαιο».

Η οργάνωση αρωγής σημείωσε ότι ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να διαφυλάξει αμέσως όλα τα έγγραφα, τις επικοινωνίες, τα βίντεο και τις ηχητικές ηχογραφήσεις που σχετίζονται με τα πλήγματα.

«Μια ανεξάρτητη έρευνα είναι ο μόνος τρόπος για να εξακριβωθεί η αλήθεια γι’αυτό που συνέβη, να διασφαλιστεί η διαφάνεια και ότι θα λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται και για να προληφθούν μελλοντικές επιθέσεις σε εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε για την επίθεση ότι δεν ήταν εσκεμμένη και την χαρακτήρισε «τραγική», ενώ δεσμεύτηκε για τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

(απεμπε – απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί