Ο σερ Κιρ Στάρμερ από τον Ιούλιο είχε δηλώσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρούσε στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτος, αν το Ισραήλ, μεταξύ άλλων, δεν συμφωνούσε στην κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Η κίνησή του έχει προκαλέσει έντονη κριτική, τόσο από την ισραηλινή κυβέρνηση και τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, όσο και από μεγάλη μερίδα πολιτικών στην Βρετανία, κυρίως του Συντηρητικού κόμματος.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους «ανταμείβει την τρομοκρατία» ενώ η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου διαχρονικά ήταν ότι η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής διαδικασίας και όχι ένα μεμονωμένο γεγονός.
Ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βρετανίας υποστηρίζουν ότι υπάρχει ηθική ευθύνη να δράσουν το συντομότερο δυνατόν για να διατηρηθούν ζωντανές οι ελπίδες για μια μακροπρόθεσμη ειρήνη.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους αναμένεται να προχωρήσουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, η Μάλτα και η Αυστραλία. Μέχρι σήμερα, από τις συνολικά 193 χώρες του ΟΗΕ, οι 147 έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος.
ΑΠΕΜΠΕ, του Ι.Καριπίδη – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EFE photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Μεταπολεμική στήριξη στην Ουκρανία» υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης σε Ζελένσκι – Υπεγράφη ενεργειακή συμφωνία – ΦΩΤΟ
- Πετάει ο Αη Βασίλης με το έλκηθρο; Ναι…πετάει! Επικό βίντεο
- Και η Γκίλφοϊλ στο Μέγαρο Μαξίμου για τις υπογραφές που θα «πέσουν» με τον Ζελένσκι – ΦΩΤΟ
- ΝΔ για τον θάνατο του Δ. Σταμάτη: Υπηρέτησε την πατρίδα και την παράταξη με αφοσίωση και εντιμότητα
- Τούρκος ΥΠΕΞ: Ιστορική παραίσθηση το ότι η διεθνής κοινότητα απορρίπτει τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο
- Ν. Ανδρουλάκης: Εκατομμύρια πολίτες καλούνται να γίνουν Χάρι Πότερ, για να τα βγάλουν πέρα
- Πλοία της Κινεζικής Ακτοφυλακής έκαναν διέλευση από τα ύδατα των νήσων Σενκάκου που διοικούνται από την Ιαπωνία
- Πάρκο Αλκμήνης στη Θεσσαλονίκη: Νέο «πνεύμονα» πρασίνου απέκτησαν οι κάτοικοι της Χαριλάου
- Προκλητική ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΑΜ με φόντο κατεχόμενο έδαφος στην Κύπρο – ΦΩΤΟ
- Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για τον θάνατο του Δημήτρη Σταμάτη









