Μακρόν: «Η Ρωσία έχει ήδη χάσει γεωπολιτικά»

«Η Ρωσία έχει ήδη χάσει γεωπολιτικά», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα L’Opinion, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ρωσίας με τους παραδοσιακούς συμμάχους της, με την Κίνα ή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν πρόκειται για μια “ειδική επιχείρηση” αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να καλέσει επιστράτευση (…) Επιπλέον, η Ρωσία εισέρχεται de facto σε μια μορφή υποτέλειας σε σχέση με την Κίνα, έχασε την πρόσβαση στη Βαλτική, η οποία ήταν κρίσιμη για τη Ρωσία, καθώς επιτάχυνε την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Μακρόν.

«Αυτό ήταν κάτι αδιανόητο ακόμη και πριν από δύο χρόνια. Άρα πρόκειται ήδη για μια γεωπολιτική ήττα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο στρατιωτικά. Οπότε, είναι στο χέρι μας να δούμε πώς θα βοηθήσουμε τους Ουκρανούς στην αντεπίθεσή τους, πώς να προετοιμάστε το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας των διαπραγματεύσεων που αναπόφευκτα θα γίνουν».

Ο Γάλλος πρόεδρος παράλληλα τόνισε: «Πάντα έλεγα ότι μακροπρόθεσμα, η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να εξασφαλίζει πλήρως την άμυνα της Ουκρανίας του αύριο. Αλλά η αρχιτεκτονική αυτή θα πρέπει επίσης να προβλέπει μια μη αντιπαράθεση με τη Ρωσία και να ξαναοικοδομήσει μια βιώσιμη ισορροπία δυνάμεων. Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να πάρουμε για να φτάσουν εκεί», πρόσθεσε.

(απεμπε – απεμπε-EPA-Reuters photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί