Λιβύη: Άρχισε να λειτουργεί ξανά το αεροδρόμιο της Τρίπολης, μετά τη συμφωνία εκεχειρίας

Επαναλήφθηκαν σήμερα οι πτήσεις από το μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας που είχε κλείσει εδώ και αρκετές ημέρες,

24 ώρες και πλέον αφότου τέθηκε σε ισχύ μια κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη.

Οι Libyan Airlines επανέλαβαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με το διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα, με την επιστροφή σήμερα των πτήσεων από την Τρίπολη και την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Γκενέουα, εκπρόσωπος της δημόσιας λιβυκής αεροπορικής εταιρίας.

Οι εταιρίες Libyan Wings, Afriqiyah, Rahila και Buraq ανακοίνωσαν επίσης την επανάληψη των πτήσεών τους από και προς τη Μιτίγκα.

Το αεροδρόμιο αυτό αποτέλεσε πολλές φορές στόχο αεροπορικών επιδρομών και πυρών ρουκετών από την έναρξη, στις 4 Απριλίου, της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, για την κατάληψη της Τρίπολης.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με έδρα την Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ανακοίνωσε την επανάληψη της αεροπορικής κυκλοφορίας στη Μιτίγκα, που είχε κλείσει τρεις και πλέον μήνες νωρίτερα λόγω επανειλημμένων επιθέσεων που αποδίδονται στις δυνάμεις του Χάφταρ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν οδηγώντας, για άλλη μια φορά, στην αναστολή των πτήσεων, που μεταφέρθηκαν στη Μισράτα, 200 χλμ. ανατολικότερα.

Κατάπαυση του πυρός με πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Ρωσίας τέθηκε σε ισχύ χθες, Κυριακή, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών στα περίχωρα της Τρίπολης, προκαλώντας φόβους για διεθνοποίηση της σύγκρουσης.

Από τότε επικρατεί σχετική ηρεμία στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, αν και τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις τις εκεχειρίας.

Η Μιτίγκα ήταν αρχικά στρατιωτική βάση προτού ανοίξει στην πολιτική αεροπορία σε αντικατάσταση του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης, που υπέστη σοβαρές ζημιές το 2014 στη διάρκεια των εχθροπραξιών.

(φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί