• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κρίσιμες ώρες στη Μ.Ανατολή: Οι ΗΠΑ καλούν σε «άμεση φυγή» τους Αμερικανούς του Ιράκ – Ιράν: «Να παραγγείλουν φέρετρα» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) – Upd

Κρίσιμες ώρες στη Μ.Ανατολή: Οι ΗΠΑ καλούν σε «άμεση φυγή» τους Αμερικανούς του Ιράκ – Ιράν: «Να παραγγείλουν φέρετρα» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) – Upd

Οι ώρες περνούν και η ένταση δεν εξομαλύνεται στην περιοχή.

Θυμίζουμε πως κατ’εντολή Τραμπ σκοτώθηκε σε αεροπορικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, γεγονός που πυροδότησε ένα κύμα απειλών από το Ιράκ και το Ιράν προς την Ουάσινγκτον.

Αν και το Αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε πως το γεγονός αυτό αποτελούσε «αμυντική ενέργεια», οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και όλοι πλέον φοβούνται ακόμη και έναν γενικευμένο πόλεμο.

Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση του Ιρακινού πρωθυπουργού, Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι , ο οποίος έκανε λόγο για έναν «καταστροφικό πόλεμο» τον οποίο και ενδεχομένως να προκαλέσει η παραπάνω αμερικανική ενέργεια.

Η αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι μια πράξη επίθεσης εναντίον του Ιράκ και αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του, η οποία “θα πυροδοτήσει έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο”, αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε.

«Η δολοφονία ενός ιρακινού στρατιωτικού διοικητή που κατέχει επίσημη θέση αποτελεί επίθεση εναντίον του Ιράκ, του Κράτους του, της κυβέρνησής του και του λαού του», υπογραμμίζει ο Μάχντι.

Η αμερικανική επίθεση παραβίασε επίσης τους όρους για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με νομοθεσία που να διαφυλάσσει την ασφάλεια και την κυριαρχία του Ιράκ, προσθέτει.

.

ΗΠΑ προς Αμερικανούς πολίτες: «Εγκατελείψτε αμέσως το Ιράκ!»

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε σήμερα τους αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ, μερικές ώρες μετά τον φόνο του ισχυρού ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή.

Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς στο Ιράκ να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες δια χερσαίας οδού».

Οι κύριες μεθοριακές διαβάσεις του Ιράκ οδηγούν προς το Ιράν και την εμπόλεμη Συρία, ενώ υπάρχουν και άλλα σημεία διέλευσης προς τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

Δεκάδες αμερικανοί πολίτες που εργάζονται σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες στην ιρακινή πόλη Βασόρα ετοιμάζονται σήμερα να εγκαταλείψουν την χώρα, δήλωσαν στο Reuters πηγές των εταιρειών και επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι μόνο οι αμερικανοί εργαζόμενοι φεύγουν, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησής τους, και κανένας εργαζόμενος άλλης εθνικότητας .

Η εκκένωση δεν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, την παραγωγή ή τις εξαγωγές, δήλωσαν ιρακινοί αξιωματούχοι του πετρελαϊκού τομέα.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη κάλεσε όλους τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ λίγες ώρες μετά τον φόνο από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης αλλά και του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, υπαρχηγού των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), μιας συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον ιρακινό στρατό.

.

Ιράν προς ΗΠΑ: «Μαζέψτε τους στρατιώτες σας αλλιώς παραγγείλτε φέρετρα»

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν απείλησαν ευθέως τις ΗΠΑ με μαζικές επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων.

Πιο συγκεκριμένα σε μήνυμά τους νωρίτερα σήμερα, κάλεσαν την Ουάσινγκτον να μαζέψει τους στρατιώτες της από το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή αλλιώς όπως είπαν χαρακτηριστικά «θα πρέπει να παραγγείλουν φέρετρα».

(screenshot)

Η ένταση οδήσησε σε…άνοδο της τιμής του πετρελαίου

Την άνοδο των τιμών του πετρελαίου προκάλεσε η ανακοίνωση του θανάτου του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί κατά την διάρκεια αμερικανικής επιδρομής, που δημιουργεί φόβους για κλιμάκωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κατά την διάρκεια της νύκτας και αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου οτυ ιρανού στρατηγού, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περισσότερο του 4%.

«Οι εντάσεις στην περιοχή οδήγησαν σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου», επιβεβαίωσε σε σημείωμά του ο αναλυτής της CMC Markets στο Λονδίνο Ντέιβιντ Μάντεν.

Το που θα οδηγηθούν τα πράγματα μένει να το δούμε τις αμέσως επόμενες ώρες, μιας και οι εξεγέρσεις και η ένταση των περασμένων ημερών στην περιοχή όχι μόνο δεν εκτονώθηκε, αλλά κορυφώθηκε σήμερα με την δολοφονία του υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου.

(φωτο:unsplash)