«Ήρθε η ώρα για διαπραγμάτευση στο ουκρανικό»: Δήλωση-έκπληξη από τις Βρυξέλλες

Ο επικεφαλής της κυριότερης παράταξης της ριζοσπαστικής αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Βάλτερ Μπάγερ,

εκτίμησε πως είναι ώρα «να γίνει διαπραγμάτευση» για να τερματιστεί ο πόλεμος που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία στην Ουκρανία, εκφράζοντας «πλήρη υποστήριξη» στην τοποθέτηση που έκανε πρόσφατα ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος.

«Πιστεύω ότι το να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σημαίνει να κάνουμε προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο αυστριακός κομμουνιστής, 70 ετών, που ονομάστηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), του οποίου είναι πρόεδρος.

Εκφράστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε χθες Δευτέρα στο European Newsroom, στο οποίο συμμετέχουν ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων.

Διευκρίνισε ότι το ΚΕΑ, στο οποίο συμμετέχουν 26 εθνικά κόμματα και υιοθέτησε πρόσφατα το μανιφέστο του ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, «καταδικάζει απόλυτα τη ρωσική επίθεση» στην Ουκρανία, που αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Μπάγερ θύμισε τους αναρίθμητους θανάτους και τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος τα τελευταία δυο και πλέον χρόνια και πρόσθεσε πως η κατάσταση στα μέτωπα είναι «παγωμένη».

«Θα ευχόμουν η Ευρωπαϊκή Ένωση (…) να κάνει διπλωματικές προσπάθειες για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλιστεί η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», συνέχισε.

«Ως προς αυτό, υποστηρίζω πλήρως όσα είπε ο πάπας Φραγκίσκος. Είναι πλέον καιρός να τερματιστεί ο πόλεμος, να γίνει διαπραγμάτευση, να σταματήσουν οι σκοτωμοί», έκρινε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS, που μεταδόθηκε την 9η Μαρτίου, ο πάπας κάλεσε την Ουκρανία να υψώσει «λευκή σημαία και να διαπραγματευθεί» ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος «προτού τα πράγματα χειροτερέψουν», προκαλώντας πολεμική και μεγάλη διπλωματική ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και το Βατικανό.

Στο ΚΕΑ, το οποίο εναντιώνεται στην επέκταση του NATO και στη «νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη», μέλη είναι κόμματα όπως το γερμανικό Die Linke, το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ελλάδα κ.ά., ενώ ακόμη δέκα κόμματα, όπως η Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise, LFI) έχουν καθεστώς παρατηρητών.

(απεμπε – freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί