Ηλεκτροδοτείται ξανά ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια που είχε διακόψει τη λειτουργία του

Οι τοπικές αρχές επανασυνέδεσαν σήμερα τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις,

με την εξωτερική γραμμή τροφοδοσίας έπειτα από σύντομη διακοπή που είχε ως αποτέλεσμα να εξαρτάται εξ ολοκλήρου από γεννήτριες.

Εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ τέθηκαν νωρίτερα σε λειτουργία στον σταθμό, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της ψύξης του πυρηνικού καυσίμου και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη καταστροφή.

Η κάθε πλευρά επέρριψε την ευθύνη στην άλλη για τη διακοπή. Τοπικός αξιωματούχος τον οποίο εγκατάστησε η Ρωσία δήλωσε πως η Ουκρανία αποσύνδεσε τη γραμμή ηλεκτροδότησης και η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom δήλωσε πως το πρόβλημα προκλήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό.

Ανακοινώνοντας πως οι εργασίες επισκευής έχουν ολοκληρωθεί, η ουκρανική εταιρία Ukrenergo ανέφερε: “Ο σταθμός επανέρχεται στην τροφοδότηση από το ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας”.

Το συμβάν είχε ανησυχήσει τον Ραφαέλ Γκρόσι, τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος είπε πως η κατάσταση του σταθμού από άποψη πυρηνικής ασφάλειας είναι “εξαιρετικά ευάλωτη” και υπογράμμισε την ανάγκη για διεθνή προστασία.

Αν και κανείς από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού δεν παράγει ρεύμα, οι εγκαταστάσεις του παραμένουν συνδεδεμένες με το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα και καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από αυτό για τις δικές τους ανάγκες, κυρίως για να διασφαλιστεί η ψύξη των αντιδραστήρων και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη τήξη.

Ο σταθμός που κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στις γραμμές του μετώπου κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης και έχει πληγεί κατ΄επανάληψη από βομβαρδισμούς.

Η Energoatom δήλωσε ότι είναι η έβδομη φορά που διακόπηκε η παροχή ηλεκτρισμού στον σταθμό αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

(ΑΠΕΜΠΕ – απεμπε photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί