Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες,
εξέφρασε σήμερα την ανησυχία ότι το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει περαιτέρω βία και είπε ότι έχει λάβει μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την προστασία και την αρωγή στα κατεχόμενα εδάφη.
Ο Κρίστιαν Σόντερς, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο των ΗΠΑ το οποίο δεν θα επιτρέπει το δικαίωμα επιστροφής (των Παλαιστινίων προσφύγων), είπε πως το δικαίωμα αυτό έχει «κατοχυρωθεί στο διεθνές δίκαιο σε πολλά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».
«Οπωσδήποτε έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι το (σχέδιο των ΗΠΑ) θα έχει αποτέλεσμα την κλιμάκωση των συγκρούσεων, της βίας», δήλωσε ο Σόντερς σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες προστρέχουν επίσης σε εμάς για να τους παράσχουμε διαβεβαιώσεις σε εποχές όπως αυτή, όταν τα δικαιώματα και η ασφάλειά τους τίθενται υπό απειλή».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την Τρίτη ((28/1) ένα πολύ ευνοϊκό προς το Ισραήλ ειρηνευτικό σχέδιο, επιτρέποντάς του να προσαρτήσει κατεχόμενα εδάφη σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αρνήθηκαν αμέσως να διαπραγματευθούν σε αυτή τη βάση.
Το αμερικανικό σχέδιο προτείνει να δημιουργηθεί η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στο Αμπού Ντις, προάστιο της Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν το σύνολο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους που θέλουν να εγκαθιδρύσουν.
Στο σχέδιό του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει επίσης την προσάρτηση του συνόλου των ισραηλινών οικισμών καθώς και της κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη από το 1967 Δυτική Όχθη.
Η UNRWA, που παρέχει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες σε 5,6 εκατ. Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε όλη τη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, έκανε έκκληση για δωρεές 1,4 δισεκ. δολαρίων (1,3 δισεκ. ευρώ) φέτος.
phote:pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Το βαπόρι απ’ την Περσία…” – Η πραγματική ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι του Τσιτσάνη
- Κλιμάκωση αγροτικών κινητοποιήσεων με 48ωρους αποκλεισμούς σε Τελωνείο Κακκαβιάς και λιμάνι Ηγουμενίτσας
- Μαρινάκης: Όσα είπε για αγρότες, Φαραντούρη, κόμμα Καρυστιανού και Βαρουφάκη
- Ένα δωμάτιο, ένα βιβλίο – Το πιο παράξενο βιβλιοπωλείο στον κόσμο είναι στην Ιαπωνία και σας βγάζει από τα διλήμματα
- Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών – Κανονικά στους πάγκους τους οι παραγωγοί την Παρασκευή
- Ήπειρος: Μήνυμα του 112 σε κατοίκους για έντονα καιρικά και κατολισθητικά φαινόμενα
- Μόσχα εναντίον Ουάσινγκτον – Όσα συνέβησαν παραπέμπουν σε δεξιάς απόχρωσης «Ψυχρό Πόλεμο»
- Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο μόλις έγινε 300 ετών – Σε ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βρίσκεται
- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Καρδίτσας – Με τα τρακτέρ τους στον Μπράλο από Πέμπτη πρωί
- Χριστοδουλίδης: Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι μια αυτόνομη και εξωστρεφής Ε.Ε. (upd)









