Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα και η χαμηλή στάθμη-ρεκόρ των υδάτων στον Δούναβη ανάγκασαν την Ουγγαρία να μειώσει στο ελάχιστο τη λειτουργία του μοναδικού της πυρηνικού της εργοστασίου, που χρησιμοποιεί το νερό του ποταμού για ψύξη.
Σήμερα, οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν στους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, πολύ επάνω από τον μέσο όρο του Αυγούστου.
«Είμαι πολύ απογοητευμένη διότι ήρθα στη Βουδαπέστη, ίσως για μοναδική φορά στη ζωή μου, και ανέβηκα χθες στον λόφο και περίμενα το κτίριο να είναι φωτισμένο», δήλωσε η Σίλκε Σνάιντερς, τουρίστρια από τη Γερμανία. «Έκανα επίσης κρουαζιέρα στο ποτάμι το βράδυ και όλα τα φώτα στη γέφυρα ήταν σβηστά».
Αλλά πολλοί Ούγγροι δήλωσαν ότι ήταν η σωστή απόφαση καθώς αναγκάστηκαν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας ύστερα από την έκκληση της κυβέρνησης να περιοριστεί η πίεση στο δίκτυο.
Στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, η ένταση του φωτισμού στους δρόμους μειώθηκε κατά ένα τρίτο χθες βράδυ ενώ τα φώτα έσβησαν τελείως σε μνημεία και μουσεία για να εξοικονομηθεί ενέργεια. Και άλλες πόλεις εφαρμόστηκαν αντίστοιχα μέτρα.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-MTI photo









