Ο κακός χαμός έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας, όταν βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια με αφορμή τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων».
Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που έχει επικριθεί από τη Δύση και οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν πως θα φέρει τη Γεωργία «στην αγκαλιά της Ρωσίας και μακριά από την Ευρώπη».
Ο αρχηγός της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», Μαμούκα Μντιναράτζε, δέχθηκε τη γροθιά του βουλευτή της αντιπολίτευσης, Αλέκο Ελισασβίλι.
Ο τελευταίος, σε έξαλλη κατάσταση, προέβη σε δηλώσεις αμέσως μετά σε δημοσιογράφους έξω από τον χώρο του Κοινοβουλίου.
«Με χτύπησαν κι μένα, αλλά αν είναι για τη Γεωργία, ας είναι. Γαμ@στε τους!! Πρέπει να βάλουμε αυτόν τον νόμο στον κ@λ@ τους! Δεν υπάρχει χρόνος για ευγένειες, μας στέλνουν κατευθείαν στην αγκαλιά της Ρωσίας. Είμαστε Γεωργιανοί και δεν είμαστε σκλάβοι»:
Στην πρωτεύουσα Τυφλίδα έχουν ξεσπάσει άγρια επεισόδια και συγκρούσεις με διαδηλωτές που κρατούν σημαίες της Ε.Ε. να απαιτούν από την τοπική κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.
Η κατάσταση θυμίζει κάτι από… Ουκρανία και τα πράγματα δεν απέχουν πολύ από την κλιμάκωση.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε μεταξύ άλλων και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ με μήνυμά του:
«Η αμερικανική επιρροή είναι ορατή πίσω από τις διαδηλώσεις στη Γεωργία, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κατά της ψήφισης του νόμου για τους ξένους πράκτορες.
Οι συζητήσεις γύρω από το νόμο για τους ξένους πράκτορες στην Τυφλίδα κινήθηκαν στη σφαίρα των συγκρούσεων στους δρόμους και των συμπλοκών στο Κοινοβούλιο. Όποιος αποκαλεί τέτοιες ενέργειες “αυθόρμητες διαμαρτυρίες”, ας πετάξει πρώτος μια πέτρα στον καθρέφτη του. Πίσω από όλα αυτά τα ράλι κρύβεται ένα έμπειρο και οικείο χέρι του Χόλιγουντ.
Το κύριο πράγμα που δεν αρέσει στους «διαδηλωτές» στον νόμο «Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής», τον οποίο προσπαθεί να περάσει το γεωργιανό κοινοβούλιο, αφορά το ότι είναι, βλέπετε, «ρωσική ιδέα» και όχι δυτική πρωτοβουλία».
Το κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο», το οποίο ισχυρίζεται ότι θέλει η χώρα να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, λέει ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να καταπολεμήσει τις «ψευδοφιλελεύθερες αξίες» όπως τις αποκαλεί, που επιβάλλονται από τους ξένους, καθώς και για να προωθήσει τη διαφάνεια.
Ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και πέρυσι, με το γεωργιανό κόμμα ωστόσο να υποκύπτει στις πιέσεις και να αποσύρει το νομοσχέδιο, πίσω από το οποίο Ε.Ε. και ΗΠΑ βλέπουν «ρωσικό δάκτυλο».
Το νομοσχέδιο σήμερα Τετάρτη, παρά τις εντάσιες, εγκρίθηκε σε μία πρώτη ανάγνωση στο Κοινοβούλιο της χώρας.
Special forces and water cannons are deployed in the center of Tbilisi, where a protest against the foreign agents law is taking place, which is being discussed in parliament.
— 301 Military (@301military) April 16, 2024
The authorities of Georgia believe that the rally was organized by foreign intelligence services, which… pic.twitter.com/BrwGgldnLi
The parliament of Georgia has approved the "foreign agents" draft law in the first reading.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) April 17, 2024
It was approved by all the 83 MPs present in parliament.
Protests in Tbilisi continue. https://t.co/U3RuEL5Hk5 pic.twitter.com/PZd7eiZ0wu
Θυμηθείτε το άγριο επεισόδιο στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας:
🇬🇪 The Georgian Parliament, while discussing the 'Foreign Agent' bill, a pro-Russian Member of Parliament was attacked by Aleko Elisashvili.
— DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) April 15, 2024
Massive protests are gathering in Tbilisi. pic.twitter.com/Ui2rhk17PS
απεμπε-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πρωθυπουργός Βατικανού: «Αν αναγνωριστεί το δικαίωμα στον προληπτικό πόλεμο, όλος ο πλανήτης θα κινδυνεύσει με ανάφλεξη»
- Reuters: Αμερικανικό το υποβρύχιο που έπληξε το ιρανικό πολεμικό πλοίο ανοικτά της Σρι Λάνκα
- Ενίσχυση επενδύσεων σε 4 πεδία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δ. Μακεδονίας
- Αυξημένη κατά 13,1% η επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Φεβρουάριο – Πόσοι επιβάτες διακινήθηκαν
- Τυχαίο;; Τι αποκαλύφθηκε για τον ρόλο των Κούρδων λίγο πριν το πυραυλικό συμβάν στην Τουρκία
- ΝΑΤΟ: Καταδικάζουμε την στοχοποίηση της Τουρκίας από το Ιράν
- Ο Μακρόν… συμπαρίσταται στον Ισπανό πρωθυπουργό μετά τις απειλές του Τραμπ
- Η Κίνα δημιουργεί κεραμικά ανθεκτικά σε θερμοκρασίες έως 1800°C για υπερηχητικά αεροσκάφη και πυρηνικούς αντιδραστήρες
- Οι πρώτες εικόνες από τμήματα του αντιβαλλιστικού πυραύλου που έπεσαν σε τουρκικό έδαφος – Vid
- Χαρίτσης: Να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι οι στρατιωτικές υποδομές δε θα χρησιμοποιηθούν εκτός νατοϊκού πλαισίου









