Για ποια γενοκτονία ζητάει σήμερα συγνώμη ο Μακρόν;

Τη «συντριπτική ευθύνη» της Γαλλίας για τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994, όπου 800.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 100 ημέρες, αναγνώρισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας συγχώρεση από τους επιζώντες.


Μιλώντας την Πέμπτη (27/08), στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Μνημείο για τη γενοκτονία του Κιγκάλι, ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε πως η χώρα του, μπορεί να μην ήταν συνεργός, αλλά ήταν υπεύθυνη για τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων αθώων πολιτών.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η Γαλλία δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις για το επικείμενο μακελειό και υπερασπίστηκε το καθεστώς.


«Η Γαλλία σιωπά για την εξέταση της αλήθειας εδώ και πολύ καιρό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η επίσκεψη και οι επίσημες δηλώσεις του Μακρόν πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του «τελευταίου σταδίου της εξομάλυνσης των σχέσεων» των δύο εθνών, μετά από περισσότερα από 25 χρόνια έντασης που οφείλονται στον ρόλο της Γαλλίας στην τραγωδία της Ρουάντα.

«Μόνο όσοι βίωσαν εκείνη τη νύχτα μπορεί ίσως να μας συγχωρήσουν. Να μας δώσουν το δώρο της συγχώρεσης», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο Μνημείο Γενοκτονίας του Κιγκάλι είναι θαμμένα τα λείψανα περισσότερων από 250.000 θυμάτων.
Συνολικά, περίπου 800.000 άνθρωποι, κυρίως από τη μειονότητα Τούτσι, πέθαναν από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 1994 στη «Γη των χιλίων λόφων».

Σημειώνεται ότι ένας Γάλλος δικαστής είχε κατηγορήσει τον εδώ και 21 πρόεδρο της Ρουάντα, Paul Kagame, της φυλής Τούτσι, για επίθεση με ρουκέτες στο αεροπλάνο που μετέφερε τον τότε πρόεδρο της χώρας, Juvenal Habyarimana.

Ο θάνατος του Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα προκάλεσε τη μεγαλύτερη γενοκτονία στη σύγχρονη ιστορία της Αφρικής, αλλά δεν ήταν η μόνη αιτία.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από τον ιστορικό Vincent Duclert, η Γαλλία φέρει «βαριές και συντριπτικές ευθύνες» για τη γενοκτονία, ενώ ο τότε πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Μιτεράν και το περιβάλλον του έκαναν τα «στραβά μάτια» στη «ρατσιστική γενοκτονία» που διέπραξαν οι Hutu, «υποστηριζόμενοι» από το Παρίσι.

(sputniknews – φωτο: eurokinissi)