«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάστηκε να υπερπληρώσει περίπου 185 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου από τότε που επέβαλε αυτοτραυματιστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας», σύμφωνα όσα υπολογίζουν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα με τη σειρά τους τα στοιχεία της Eurostat.
Τα ποσά είναι τεράστια και ισοδυναμούν με το μισό περίπου χρέος της Ελλάδας, το οποίο το περασμένο καλοκαίρι άγγιξε τα 400δισ. ευρώ!
«Από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν οι Βρυξέλλες άρχισαν για πρώτη φορά να επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα, οι μέσες μηνιαίες δαπάνες της ΕΕ για εισαγωγή φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί στα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από αυτά, 7,7 δισ. ευρώ έχουν δαπανηθεί για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ενώ τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για φυσικό αέριο αγωγών. Εν τω μεταξύ, κατά το έτος πριν από την επιβολή των κυρώσεων, οι ευρωπαϊκές χώρες πλήρωσαν κατά μέσο όρο 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ για φυσικό αέριο (3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για αέριο αγωγών· 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για υγροποιημένο αέριο)».
Έτσι, εκτιμάται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ένα διάστημα 20 μηνών δαπάνησαν συνολικά 304 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου.
Για παράδειγμα, από τον Απρίλιο του 2017 έως το τέλος του 2021, η ΕΕ δαπάνησε 186 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου και από το 2013 έως το 2021 η αξία αυτών των εισαγωγών ήταν 292 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, παρά τη μείωση του όγκου της προσφοράς, έχει λάβει επιπλέον 14 δισ. ευρώ λόγω της εκτίναξης των τιμών.
απεμπε-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Καμπανάκι» από ΟΦΑΕ: Η κρίση στα καύσιμα απειλεί άμεσα τις μεταφορές – Ζητούνται άμεσα μέτρα
- Ο Ρούμπιο μίλησε για το Ιράν και προκάλεσε «πονοκέφαλο» στην Ουκρανία
- Κ. Τσιάρας από τη Λέσβο: Προτεραιότητα η ανάσχεση του αφθώδους πυρετού και η στήριξη της κτηνοτροφίας
- Με έγκριση Δένδια ιδρύεται γραφείο διασύνδεσης και επαγγελματικής μετάβασης αφυπηρετούντων στελεχών ΕΔ
- Ξεπέρασαν τους 300 οι τραυματίες Αμερικανοί στρατιωτικοί στον πόλεμο με το Ιράν
- Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Επιτροπής επλήγη από κυβερνοεπίθεση στις 24 Μαρτίου
- Η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εξαγωγές βενζίνης από την 1η Απριλίου για να συγκρατήσει τις τιμές
- Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στους 2 μασέρ μετά από την καταγγελία 19χρονου πελάτη
- Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα στη Σλοβενία εξαιτίας ισχυρότατων καταιγίδων και ανέμων
- Αθώα λόγω αμφιβολιών η 77χρονη που κατηγορείτο ότι χτύπησε τον 82χρονο σύζυγό της στη Θεσσαλονίκη









