το οποίο απορρίπτεται ομόφωνα από τα συνδικάτα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα, Σάββατο, σε συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτικές οργανώσεις.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είχε υποσχεθεί ότι θα προέβαινε σε μια ανακοίνωση στη διάρκεια της ημέρας, στην προσπάθεια να τεθεί τέρμα στην απεργία που παραλύει τις μεταφορές, κυρίως στην περιοχή του Παρισιού, εδώ και πέντε εβδομάδες.
Ο Εντουάρ Φιλίπ διευκρινίζει, ωστόσο, στην επιστολή του πως οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027 – σε διαφορετική περίπτωση η παράταση των ηλικιακών ορίων για πλήρη σύνταξη θα επαναφερθεί.
Το μέτρο αυτό ήταν το πιο αμφιλεγόμενο του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Είχε σκοπό να παράσχει προοδευτικά κίνητρα στους Γάλλους προκειμένου να συνταξιοδοτούνται στα 64 έτη, επιβάλλοντας μια επιβάρυνση – η νόμιμη ηλικία αποχώρησης από την εργασία είναι τώρα τα 62 έτη.
Το μέτρο αυτό είναι κόκκινη γραμμή για όλα τα συνδικάτα και κυρίως το μεγαλύτερο από αυτά, το CFDT, το οποίο τάσσεται ωστόσο επί της αρχής υπέρ της μεταρρύθμισης που επιθυμεί η κυβέρνηση για ένα ενιαίο σύστημα στη βάση πόντων.
Το συνδικάτο αυτό χαιρέτισε σήμερα σε μια ανακοίνωση την κίνηση, λέγοντας πως δείχνει «τη βούληση της κυβέρνησης να βρει έναν συμβιβασμό».
Τώρα οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα θα πρέπει να δεσμευθούν σε μια διάσκεψη για την ισορροπία και τη χρηματοδότηση των συντάξεων, που θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της «μέχρι τα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Αν δεν καταφέρουν να βρουν μέχρι τότε μέτρα που θα επιτρέπουν την ισορροπία του συστήματος, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, προειδοποίησε.
«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής στο σημείο αυτό: θα αναλάβω τις ευθύνες μου», επέμεινε ο πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο ανατολικό Παρίσι εναντίον της μεταρρύθμισης, η οποία έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα πολλά διαφορετικά ανά τομέα συνταξιοδοτικά καθεστώτα με ένα ενιαίο στη βάση ενός συστήματος πόντων.
Κατά τη διαδήλωση σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και κλομπ εναντίον διαδηλωτών που έσπασαν βιτρίνες και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και διαφημιστικές πινακίδες.
Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρόκληση στην επιθυμία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
(φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ζαχάροβα σε Δυτικούς: «Δεν τολμάτε να μιλήσετε με τους πολίτες σας»
- Συντριβή ελικοπτέρου με νεκρούς και τραυματίες στη Ρωσία – ΒΙΝΤΕΟ
- Παλαιστίνη: Δύο έφηβοι νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη
- Κομισιόν: Οι εισβολές drones στον εναέριο χώρο της ΕΕ, αποτελούν μέρος του υβριδικού πολέμου κατά της Ευρώπης
- «Δεν θα υποκύψουμε», λέει ο Ιρανός πρόεδρος
- Στρατιώτες του Ουκρανονάτο απειλούν τη χήρα του δεξιού Κερκ που δολοφονήθηκε, vid
- Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Βετεράνος του Β’Π.Π. λυγίζει για την σαπίλα της Δύσης: «Δεν άξιζε τον κόπο η θυσία μας»
- Σουηδία: Σοκαριστικά στοιχεία για τις συμμορίες που λυμαίνονται τη χώρα
- Συνελήφθη 28χρονος οδηγός που στάθμευσε το ΙΧ του πάνω σε ράγες του ΤΡΑΜ
- Μεσογειακό… tour για τον Ζελένσκι: Θα επισκεφθεί και την Ισπανία τις επόμενες μέρες









