Εξελίξεις στον Καύκασο – Θέλουν παντού ειρήνη;;

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα διεξαγάγουν συνομιλίες στο εγγύς μέλλον για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην προσπάθεια να διευθετήσουν τις μακρόχρονες διαφορές τους, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας.

Ο αξιωματούχος, ο Αρμέν Γκριγκοριάν, δεν είπε πότε, πού και σε ποιο επίπεδο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

Το TASS μετέδωσε επίσης πως ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας συζήτησε την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επίκεντρο δύο πολέμων τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, με τον νέο διοικητή των Ρώσων ειρηνευτών στην περιοχή.

Ο ορεινός θύλακας αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, όμως κατοικείται από περίπου 120.000 Αρμένιους.

Αζέροι που λένε πως είναι οικολογικοί διαδηλωτές έχουν αποκλείσει εν μέρει από τις 12 Δεκεμβρίου τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό αυτοκινητόδρομο και δρόμο εφοδιασμού που διέρχεται από το αζερικό έδαφος που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν προχώρησε πιο πέρα την περασμένη Κυριακή δημιουργώντας ένα σημείο ελέγχου στον δρόμο, κάτι το οποίο η Αρμενία χαρακτήρισε σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 2020. Το Μπακού δήλωσε πως η κίνηση ήταν απαραίτητη προκειμένου να σταματήσει η χρησιμοποίηση της διαδρομής για τη μεταφορά μαχητών και όπλων.

Παρότι επί χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες διαμεσολάβησης ανάμεσά τους, οι δύο χώρες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία ειρήνης που θα διευθετεί θέματα που εκκρεμούν όπως η οριοθέτηση των συνόρων και η επιστροφή αιχμαλώτων.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά επισκέπτεται τις τελευταίες δύο ημέρες το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, καλώντας τις δύο πλευρές να αναλάβουν κινήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να επαναλάβουν τις συνομιλίες για μια διευθέτηση.

(απεμπε – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί