Έτσι λένε πως θα κυβερνήσουν τη Συρία οι ισλαμιστές: Ανησυχίες για διωγμούς χριστιανών

Ξαφνικά η Δύση άρχισε να αποκαλεί τους μέχρι πρότινος ισλαμιστές τρομοκράτες... «ανάρτες».

Είναι απαραίτητο να υπάρξει νέο κοινωνικό «συμβόλαιο» ανάμεσα στο κράτος και στους πιστούς όλων των θρησκειών στη Συρία, χώρα με διάφορες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, το οποίο θα εγγυάται «κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο ηγέτης της συμμαχίας ισλαμιστικών ένοπλων οργανώσεων που κατέλαβε την εξουσία στη Συρία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανατρέποντας τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Συρία πρέπει να παραμείνει ενωμένη και χρειάζεται να συναφθεί νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στο κράτος και το σύνολο των θρησκειών που θα εγγυάται κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, που πλέον χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα, Άχμαντ αλ Σάρα, συναντώμενος με ομάδα αντιπροσώπων της κοινότητας των Δρούζων, ανέφερε μέσω Telegram η συμμαχία του με κυρίαρχη τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), τον συριακό άλλοτε βραχίονα της Αλ Κάιντα, που διαβεβαιώνει πως έχει διακόψει εδώ και χρόνια κάθε σχέση με την τελευταία.

Ωστόσο είναι προφανής η ανησυχία για νέο κυνήγι των χριστιανικών πληθυσμών που έχουν τραβήξει τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια στη Συρία και σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής. Οι υποσχέσεις των… «μετριοπαθών ισλαμιστών» δεν μοιάζουν να πείθουν κανέναν παρά μόνο τις μαριονέτες της Δύσης.

Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι τόνισε στη Δαμασκό πως θεωρεί απαραίτητη την άρση των διεθνών κυρώσεων για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες έπειτα από 13 χρόνια πολέμου, μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Συρία από συμμαχία ισλαμιστικών παρατάξεων με κυρίαρχη τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ).

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με διπλωμάτες της Βρετανίας, ο Άχμαντ αλ Σάρα —το πραγματικό του όνομα, το οποίο χρησιμοποιεί δημόσια πλέον μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα— «αναφέρθηκε στη σημασία της αποκατάστασης των σχέσεων» ανάμεσα στη Δαμασκό και το Λονδίνο και παράλληλα «υπογράμμισε την ανάγκη να αρθούν όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των σύρων προσφύγων στη χώρα τους», ανέφερε η συμμαχία του μέσω Telegram.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί