Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας το Ιράκ καταδίκασε «την κατάφωρη παραβίαση που διέπραξε η σιωνιστική οντότητα, τα αεροσκάφη της οποίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο και την κυριαρχία του Ιράκ χρησιμοποιώντας τον ιρακινό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράν στις 26 Οκτωβρίου», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Μπασίμ Αλαουάντι.
Οι ιρακινές αρχές θα επικοινωνήσουν και με τις ΗΠΑ, σύμμαχο του Ισραήλ, αναφορικά με «αυτή την παραβίαση».
Το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε απάντηση στην ιρανική επίθεση με πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου, η οποία εξαπολύθηκε ως αντίποινα για τον φόνο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Ο ιρανικός στρατός κατήγγειλε το Σάββατο ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τον ιρακινό εναέριο χώρο, τον οποίο ελέγχει ο αμερικανικός στρατός, «για να εξαπολύσουν από απόσταση έναν αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εξοπλισμένων με πολύ ελαφρές κεφαλές».
Σύμμαχοι του Ιράν και των ΗΠΑ, οι ιρακινές αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν μια εύθραυστη ισορροπία προκειμένου να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης.
Αν και η κυβέρνηση του Ιράκ συνδέεται στενά με την Τεχεράνη, διατηρεί στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ οι οποίες διαθέτουν στρατεύματα στο Ιράκ στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.
Όμως στο ιρακινό έδαφος δρουν και ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες, οι οποίες έχουν εξαπολύσει δεκάδες πλήγματα με ρουκέτες και drones εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Πλέον εκτοξεύουν drones και κατά του Ισραήλ, αν και σπάνια προκαλούν ζημιές.
Χθες Κυριακή μία από αυτές τις ομάδες, οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, κατήγγειλε τη χρήση του ιρακινού εναέριου χώρου από το Ισραήλ για την επίθεσή του εναντίον του Ιράν, θεωρώντας ότι δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο».
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δύο συλλήψεις για απόπειρα απάτης – Τους έπεισαν να δώσουν 45.000 ευρώ για μεταβίβαση ακινήτου από πλειστηριασμό
- Πώς να βοηθήσετε στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα σας – Η συμβολή της βιταμίνης D
- Τραγωδία στο Τενεσί: Συνετρίβη ιατρικό ελικόπτερο – Ένας νεκρός
- Ν. Δένδιας: Η ΠΑ αλλάζει εποχή με τεράστιες δυνατότητες – Στηρίζει κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνα και την πατρίδα μας
- Ο μεγαλύτερος φόβος διεθνιστών και δεξιών είναι κοινός
- ΚΚΕ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έβγαλε άχνα για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα
- Tεράστιο άγαλμα: Μια κοντινή ματιά στον Ραμσή Β’ στο Αιγυπτιακό Μουσείο, vid
- Ο Πειραιάς το δεύτερο καλύτερο μέρος για «παραδοσιακή» κουζίνα στην Ευρώπη
- Μικρό τσουνάμι έπληξε τη βόρεια ακτή της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό μετά από σεισμό 6,7 βαθμών
- ΕΜΥ: Νεότερα στοιχεία για την επιδείνωση του καιρού – Που αναμένονται ισχυρές καταιγίδες








